23948sdkhjf

Myndighederne vendte tommelen ned: KL vil ikke udarbejde en ny dødsliste

- Bolden ligger nu hos staten.

Sådan lyder det fra Kommunernes Landsforening (KL) efter myndighederne har besluttet ikke at godkende KLs lukkeliste over forbrændingsanlæg i den nuværende form. 

KL afventer nu en melding fra Christiansborg om, hvilke alternative muligheder, de vil sætte gang i.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

- KL påtog sig opgaven, fordi vi mener, at en markant reduktion af kritisk infrastruktur bør ske gennem lokalpolitisk styring. Forbrændingsanlæggene er først og fremmest miljøbehandlingsanlæg – dernæst energianlæg. Hvis regeringen og aftalepartierne vælger at privatisere affaldsforbrænding i Danmark, mister det offentlige indflydelse på samfundskritisk infrastruktur, siger Birgit S. Hansen, der er formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg i en pressemeddelelse og fortsætter:

- KL har leveret, hvad forligskredsen har bedt os om, men det skal ikke være en hemmelighed, at det har været en kompleks og omfattende opgave, der skulle løses på meget kort tid. Vi har gennem hele processen holdt myndighederne orienteret om, hvilke parametre planen bygger på. Hvis de ønsker at inddrage andre miljøparametre, fordele omkostningerne anderledes eller se på andre alternativer til energiforsyning, står det dem frit for. Men KL vil ikke udarbejde et bud på en ny plan.

Det må ikke skade velfærden

Uanset hvad det er for en proces, der starter nu, er det afgørende for KL, at kommunerne får en garanti for, at staten tager ansvar for at dække de omkostninger, der følger af nedlukningerne. Samt at der findes et alternativ til de borgere, der i øjeblikket får størstedelen af deres varme fra forbrændingen af affald.

- Det er ikke uden økonomiske tab at lukke flere affaldsanlæg, og den politiske beslutning må ikke få negative konsekvenser for kommunernes økonomi og dermed velfærden til borgerne. Det er vigtigt for os, at vi garanterer borgerne et alternativ til den affaldsenergi, der bliver udfaset, så der stadig er varme i hjemmene til rimelige priser. Hvis vi skal finde de gode lokale løsninger, har vi brug for at sætte arbejdet i gang hurtigst muligt, siger Birgit S. Hansen.

Kort før jul afleverede KL en plan for tilpasning af forbrændingskapaciteten til Energistyrelsen, der udpeger de mindst effektive og mindst miljørigtige forbrændingsanlæg til lukning. Det var en opgave, som KL blev anmodet om at løse af et bredt politisk flertal bag Klimaplanen for en grøn affaldssektor. 

Myndighederne har altså ikke kunne godkende planen. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11