23948sdkhjf

De skal levere 50 MW varmepumpe og 60 MW fliskedel til Din Forsyning

Din Forsyning har indgået kontrakter med de store produktionsenheder, der i første omgang skal erstatte Ørsteds kulkraftværk, når det lukkes ned 1. april 2023.

Det drejer sig om havvandsvarmepumpen på 50 MW og den flisfyrede kedel på 60 MW. 

Det bliver schweiziske MAN Energy Solution AG, der kommer til at levere den store 50 MW havvandsvarmepumpe til Din Forsyning i Esbjerg. Den bliver rygraden i det kommende byggeri på Esbjerg Havn, som skal huse fremtidens grønne fjernvarmeproduktion til de næsten 100.000 indbyggere i Esbjerg, Varde og Nordby.

Den flisfyrede kedel leveres af finske KPA Unicon Oy. 

Dansk Fjernvarme ønsker tillykke

- Med sin nye varmepumpeløsning skriver Din Forsyning historie. Ikke blot i Esbjerg og i fjernvarmesektoren, men for grønne løsninger i hele Danmark. Denne unikke historie markerer et nyt kapitel inden for udviklingen af grøn varme ved at gøre kullet i Esbjerg til fortid. Dette viser os alle, at man ved at tænke innovativt og opfindsomt kan finde nye veje til at hjælpe os ind i den grønne fremtid. Der skal derfor lyde et stort tillykke til Din Forsyning og ikke mindst varmeforbrugerne og borgerne i Esbjerg, Varde og Nordby.

 Citat: Kim Mortensen, direktør, Dansk Fjernvarme

CO2-kølemiddelsbaseret varmepumpe

I forbindelse med valg af leverandør til havvandsvarmepumpen har det været afgørende for både Din Forsyning og Miljøstyrelsen at beskytte den følsomme natur omkring Vadehavet, der er et Natura 2000-beskyttet område og på Unescos verdensarvsliste.

- Med sine 50 MW bliver havvandsvarmepumpen den største af sin slags i Danmark, og den vil blive verdens største CO2-kølemiddelsbaserede varmepumpe. CO2, som, i det usandsynlige tilfælde af en lækage, er fuldstændig uskadelig for den omkringliggende biodiversitet. Derudover har den valgte havvandsvarmepumpe en høj ydeevne, der giver Din Forsyning mulighed for et fleksibelt driftsvindue, skriver Din Forsyning i en pressemeddelelse.

Fleksibiliteten betyder, at Din Forsyning kan udnytte elnettet fuld ud ved med kort varsel at give mulighed for at øge eller reducere elforbruget, og derigennem skabe den nødvendige balance, så elnettet ikke bliver overbelastet.

Flisværk vil have søster i Finland

For at sikre forsyningssikkerheden i den kommende fjernvarmestruktur, vil der sideløbende med havvandsvarmepumpen også blive bygget et 60MW termisk flisfyret kedel. Den vil blive leveret af finske KPA Unicon Oy. 

Det bliver en såkaldt BFB kedel (Bubbling Fluidized Bed Boiler) med en røggaskondensator, som når en termisk effektivitet på 119 procent, når de kombineres. Både havvandsvarmepumpen og røggaskondensatoren vil køre i et kredsløb uden at producere spildevand til miljøet, og røgen vil blive renset efter de gældende regler. Kontakten bliver en totalentreprise, der indeholder både selve varmeværket og røggaskondensator.

Varmeværket vil blive en søster til et varmeværk i byen Espoo ved den finske hovedstad Helsinki.

Havvandsvarmepumpen og flisværket er begge planlagt til ibrugtagelse 1. april 2023, hvor Ørsteds kulkraftværk i Esbjerg stopper produktionen.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094