23948sdkhjf

Ørsted og Siemens Gamesa modtager 37 millioner til brintproduktion på havet

Konsortiet bag Oyster-projektet, der består af ITM Power, Ørsted, Siemens Gamesa Renewable Energy og Element Energy, har fået tildelt 5 millioner euro til at undersøge mulighederne og potentialet i at forbinde en havvindmølle direkte til et elektrolyseanlæg og transportere vedvarende brint til land.

Konsortiet vil i et pilotforsøg, der skal foregå på kysten ved et havvindsprojekt, udvikle og teste et elektrolyseanlæg i megawattskala, der er designet til drift på havet.

Det oplyser Ørsted i en pressemeddelelse.

Det er Fællesforetagendet for brændselsceller og brint 2 (Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking, FCH2-JU), et offentligt-privat partnerskab under Europa-Kommissionen, der har smidt penge efter Oyster-projektet. 

Kompakt design

For at realisere potentialet i brintproduktion på havet, er der brug for kompakte elektrolyse-systemer, som både kan holde til det barske miljø til havs og kræver minimal vedligeholdelse, men som samtidig kan levere det omkostnings- og performanceniveau, der skal til, for at kunne producere billig brint.

Elektrolyse-systemets design skal være kompakt, skal kunne integreres med en enkelt havvindmølle og tilpasse sig møllens produktionsprofil. Elektrolyse-systemet vil desuden blive integreret med processer til at afsalte og behandle havvand, så det bliver muligt at bruge det som råstof i elektrolyseprocessen.

Partnerne i Oyster-projektet har en fælles vision om at producere brint fra havvind til en pris, der kan konkurrere med prisen på naturgas (med en realistisk CO2-afgift). Dermed vil der blive åbnet op for et marked for store mængder vedvarende brint, hvilket vil kunne påvirke CO2-udledningen mærkbart og lette overgangen til et 100 procent vedvarende energisystem i Europa.

På vej mod kommerciel produktion

Projektet er et afgørende første skridt på vejen mod at udvikle kommerciel produktion af brint på havet og vil demonstrere nye løsninger med et stort potentiale i og uden for Europa.

ITM Power er ansvarlig for at udvikle og teste elektrolyse-systemet, mens Ørsted står for analyse af udrulningen på havet, forundersøgelsen af fremtidige fysiske udrulninger af elektrolyseanlæg på havet og skal støtte ITM Power i arbejdet med at designe og teste elektrolyseanlægget, så det tilpasses det marine miljø. Siemens Gamesa og Element Energy bidrager med teknisk viden og projektekspertise.

Projektet starter efter planen i 2021 og løber frem til udgangen af 2024.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125