23948sdkhjf

Stor lyst til at konvertere sort varme til grøn varme

Dansk Fjernvarmes medlemmer har landet over sat gang i konverteringsprojekter. For skal vi nå målet med at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent, skal vi have skrottet de sorte fyr.

500.000 danske boliger får deres varme fra sorte energikilder som olie- og gasfyr. Skal Danmark nå målet om at reducere sit CO2-udslip med 70 procent i 2030, skal alle de boliger skifte til en grønnere løsning.

Omkring 400.000 boliger opvarmes i dag via det kollektive naturgasnet. Fremadrettet vil det give god mening at konvertere størstedelen af disse boliger med kollektiv grøn fjernvarme. Statens eget gasselskab, Evida, har i årevis udfordret omstilling fra gas til grøn fjernvarme. Med de nye politiske mål er Evida dog i stedet begyndt at samarbejde, hvilket er overordentlig positivt.

Fjernvarmeselskaberne vil og kan nemlig gøre deres til at skubbe på den grønne omstilling. Og derfor har rigtig mange af Dansk Fjernvarmes medlemmer længe ønsket at konvertere olie- og gasfyr i deres forsyningsområder.

Således er der masser af lokale projekter med konverteringer fra især gas til fjernvarme. I Trekantområdet er der flere projekter på vej. Tønder Fjernvarme er ved at gøre klar til et projekt. I Løsning har fjernvarmeselskabet brugt et rullende kontor til at nå målet om 240 tilslutninger. Hobro Fjernvarme er i gang med at konvertere 2.500 nye kunder. I Horsens er der tale om 10.000. Næstved Fjernvarme er ved at konvertere over 1.700 boliger, Forsyning Helsingør ønsker at konvertere over 2.000 ejendomme, det samme gør Middelfart Fjernvarme, mens Haderslev allerede har fået tilsagn fra 1.000 nye kunder, men håber at få 3.000 nye kunder på fjernvarmen.

Dette lille udsnit giver tilsammen et potentiale på at forsyne knap 30.000 nye boliger med grøn fjernvarme.

Men rigtig mange steder har det lokalt været en hård og sej kamp at få projekterne i hus. Og mange af projekterne er stadig usikre på grund af projektbekendtgørelsen, hvor de samfundsøkonomiske beregninger ofte står i vejen for den grønne omstilling. Og alt for ofte trækker sagsbehandlingen i langdrag. I Randers har selskabet Verdo siden 2018 ventet på den nødvendige tilladelse til at gå i gang. Og man frygter derfor – med rette – at kunderne vælger et andet alternativ som fx individuelle varmepumper.

Hvis for mange i et område vælger individuelle løsninger, udvander det muligheden for fjernvarme i området. Derfor er det skadeligt, når danskerne kan få tilskud til at installere individuelle varmepumper i et område, hvor der også er potentiale til at få fjernvarme. Det er vigtigt, at politikerne har for øje, at den slags tilskud ikke eroderer fjernvarmeområder.

For den grønne omstilling i Danmark er det nemlig en rigtig skidt og ikke mindst dyr vej at gå. For fjernvarmen er centrum for sektorintegrationen af energiforsyningerne i Danmark. Fjernvarmen rummer et stort fleksibilitetspotentiale, der kan understøtte balanceringen af elnettet.Samtidig kan fjernvarmen kan udnytte industriens overskudsvarme, ikke mindst i forhold til de store forventninger, der er til etablering af datacentre og Power-to-X.

Så vi skal have gang i konverteringerne. Lad os komme af med den sidste rest af sort energi og få gjort Danmark grøn.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141