23948sdkhjf

Vattenfall får tilladelse til at etablere Vesterhav Syd og Vesterhav Nord

Energistyrelsen har truffet afgørelser i sagerne om genoptagelse af etableringstilladelserne af 22. december 2016 for Vesterhav Syd og Vesterhav Nord Havvindmølleparker.

Afgørelserne giver Vattenfall tilladelse til at igangsætte etablering af projekterne, når klagefristen er udløbet.

Afgørelserne er truffet på baggrund af de miljøkonsekvensrapporter, som Vattenfall har indsendt til Energistyrelsen, og som var i offentlig høring fra den 5. maj til den 30. juni 2020.

- Energistyrelsens tilladelser er godt nyt for den grønne omstilling og målet om et fossilfrit samfund i Danmark. Energistyrelsen har foretaget en grundig gennemgang af vores miljøvurdering og høringssvarene fra den offentlige høring. Vi er tilfredse med, at de på baggrund af den har givet grønt lys til projekterne, siger Jacob Nørgaard Andersen, Vattenfalls direktør i Danmark og fortsætter: 

- Vi ser samtidig tilladelserne som et signal om, at de tiltag, vi har haft stor fokus på - og fortsat vil arbejde med – nemlig at sikre hensyn til lokalsamfundet samt miljø og natur, er blevet positivt modtaget, siger Jacob Nørgaard Andersen

Blandt de største tiltag har været et helt nyt opstillingsdesign af de to havvindmølleparker, der maksimerer møllernes afstand til kysten inden for det område, den danske stat har udpeget til parkerne.  

For Vesterhav Syd betyder det, at møllerne bliver placeret cirka ni kilometer fra kysten. For Vesterhav Nord, at den nordligste mølle i forhold til det oprindelige design flyttes til cirka otte km fra kysten. 

Radarsystem

Foruden møllernes placering ønsker Vattenfall, såfremt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen godkender det, at installere et radarsystem, som reducerer lysmarkeringerne på møllerne om natten.  

Godkendelsen af radarsystemet skal være givet af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen inden udgangen af Q2 2021, for at radarsystemet kan indgå på bedst mulige vis med de øvrige processer på projekterne.  

Etableringen af Vesterhav Syd og Nord er besluttet af Folketinget, og de to områder, som ligger mellem fire og ti kilometer fra kysten, blev udpeget af den danske stat i 2012. 

350.000 husstande

Vesterhav Syd Havvindmøllepark har en kapacitet på 170 MW. Parken består af 20 vindmøller, der er placeret ca. 9 km fra kysten ud for Ringkøbing-Skjern Kommune.

Vesterhav Nord Havvindmøllepark har en kapacitet på 180 MW. Parken består af 21 vindmøller placeret mellem 5,5 og 8,4 km fra kysten ud for Lemvig Kommune.

Vattenfall har oplyst, at de to havvindmølleparker forventes at kunne levere strøm svarende til elforbruget i ca. 350.000 hustande.

Begge havvindmølleparker skal være nettilsluttet inden den 31. december 2023.

Klager over Energistyrelsens afgørelser af 14. december 2020 kan i henhold til § 66 og § 67 i VE-loven af klageberettigede indbringes for Energiklagenævnet på https://naevneneshus.dk/start-din-klage/eller ved at kontakte Nævnenes Hus på e-mail eller på adressen Toldboden 2, 8800 Viborg.

Klagen skal være indgivet skriftligt inden fire uger efter at afgørelsen er offentliggjort, dvs. senest den 11. januar 2021.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158