23948sdkhjf

Det mener de om Finansloven

Dansk Fjernvarme: Tempoet skal op

Hos Dansk Fjernvarme tager man godt imod den nye finanslov - Der er dog et lille aber dabei. 

- Det er godt, at der nu kan komme endnu mere skub i udfasningen af de sorte boliger. Der er i alt cirka 500.000 boliger med olie- og gasfyr. Tidligere rapporter har vist, at cirka 200.000 boliger med gasfyr alene med fordel bør få adgang til den grønne fjernvarme. Så det hilser vi velkommen, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

Samtidig hilser han velkommen at der er afsat penge til en ny taskforce, der skal kigge på, 
hvad der skal til for at realisere geotermiens potentiale. Denne taskforce skal imidlertid først afrapportere i 2022, hvilket undrer Dansk Fjernvarme, da de selskaber, der har mest akut behov for afklaring, ikke kan vente til 2022 med at beslutte sig for om de skal investere i ny biomasse eller om geotermien kan få en plads.

IDA: Én finanslov redder ikke klimaet

Næste års finanslov indeholder ifølge formanden for Ingeniørforeningen, IDA Thomas Damkjær Petersen flere gode elementer. Blandt dem er ikke mindst øget fokus på grøn efteruddannelse og digitalisering samt fokus på den grønne omstilling af transportsektoren og en grøn prioritering af forskningsmidlerne.

- En enkelt finanslov redder ikke klimaet, men der er kommet klare pejlemærker på flere centrale områder. Øremærkede midler til opkvalificering og efteruddannelse inden for klimatilpasning og grøn omstilling er helt nødvendigt, og er derfor et vigtigt element,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Tekniq: Tydeligere aftryk

Hos Tekniq vurderer administrerende direktørTroels Blicher Danielsen at Finansloven indeholder en række positive elementer på det grønne område – om end han havde håbet, at den grønne dagsorden havde sat et endnu tydeligere aftryk.

- Vi noterer, at man med dagens finanslov eksempelvis fortsætter indsatsen for at udfase oliefyr og naturgas, samtidig med at der afsættes puljer til elfærger og opsætning af ladestandere. Men med tanke på, hvor hurtigt puljen til netop udskiftningen af oliefyr og naturgas blev tømt i år, kan vi godt tvivle på, om de afsatte beløb de kommende år er tilstrækkelige til at føre os hurtigt nok videre på vejen mod at nå regeringens egen 70 procents-målsætning, siger Troels Blicher Danielsen.

Dansk Energi: Efterlyser langsigtet plan

Der står corona hen over finansloven for 2021, men den indeholder også grønne investeringer for at overkomme den økonomiske krise, der er opstået af coronakrisen. Og det er godt, mener Dansk Energi, der dog håber på, at finansloven følges op af en ambitiøs grøn skattereform.

- Det er både naturligt og rigtigt, at Finansloven er indgået med øje for den økonomiske krise, som coronapandemien har bragt med sig. Men jeg sporer også i finansloven en klar erkendelse af, at vi skal gøre mere for at forcere den nødvendige udfasning af den olie og naturgas, vi i dag bruger til at opvarme danske boliger. Ros for det, siger administrerende direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard.

Han efterspørger dog fortsat en langsigtet plan mod klimamålet i 2030. Han mener, at den grønne skattereform, der forhandles i disse uger, bør bidrage med større CO2-reduktioner end regeringens oplæg, der har et for snævert fokus på energiforbruget i erhvervet.

- En ambitiøs grøn skattereform haster. Den skal give alle energikunder et klart prissignal om, hvad det koster at bruge fossile brændsler i fremtiden. Kunderne skal have et klart indblik i de politiske målsætninger, så de allerede nu træffer de rigtige valg om at varme deres boliger op med grøn varme, siger Lars Aagaard og fortsætter:

- Når vi får en langsigtet plan med klare prissignaler, er energisektoren klar til at levere. Men vi kan kun levere til tiden, hvis vi ved, hvad vi skal levere.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125