23948sdkhjf

Better Energy tester ny type solcelleanlæg i Køng Mose

I Vordingborg Kommune anlægger energiselskabet Better Energy et nyt pilotprojekt.

Projektet, som udgør et solcelleanlæg i Køng Mose, bygges på et kulstofrigt lavbundsareal og skal vise, at solcelleparker kan bygges ovenpå lavbundsarealer i fremtiden. På den måde kan solcelleparker både producere grøn strøm og bidrage til udtagningen af kulstofrige lavbundsjorder.   

 - Skal vi have en rimelig chance for at nå vores nationale klimamål, kræver det, at vi øger udbygningen af solcelleparker. Hvis vi samtidig placerer solcelleparkerne på kulstofrige lavbundsjorder, der så kan udtages fra landbrugsdrift og vådgøres, kan vi slå to fluer med ét smæk, siger Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør i Better Energy.

Nyt design

Pilotprojektet kræver et helt nyt design og konstruktion af solcelleparken.

- Solcelleparken bygges på et meget lavtliggende terræn, der har været drænet, men i fremtiden skal tilbageføres til oprindelig natur og vådgøres. Det stiller nogle helt særlige tekniske krav, men det er vigtigt, at vi viser, at det teknisk kan lade sig gøre. Vores erfaringer skal gerne bane vejen for flere solcelleparker på lavbundsjorder, siger Rasmus Lildholdt Kjær. 

Ifølge Better Energy kan udtagning af ca. 10.000 ha. kulstofrig lavbundsjord sikre en stigning i solcelleproduktionen, svarende til ca. 20 pct. af det samlede danske elforbrug. Det vil således kombinere betydelige CO2-reduktioner i landbruget og energiforsyningen på samme tid.

Prioritering

Lavbundsjorden, hvor solcelleparken anlægges, er udpeget af Vordingborg Kommune, som samtidig forventer, at beplantningen, som Better Energy etablerer i forbindelse med solcelleparken, får en positiv effekt på den lokale biodiversitet.

 - Solcelleanlæg er et vigtigt element i den lokale omstilling til vedvarende energi, og placeringen på lavbundsarealer har indgået i kommunens prioritering af arealet til solceller, forklarer borgmester Mikael Smed i Vordingborg Kommune og påpeger, at lokalplanen netop er blevet vedtaget.

Solcelleparken forventes at producere ca. 170.000 MWh, svarende til 70 pct. af elforbruget i Vordingborg Kommune. Solcelleparken forventes at stå klar i 2022.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096