23948sdkhjf

Technor tager hul på nyt segment med ny scrubber-teknologi

Hos Technor i Hobro har der i årevis været udvikling og dimensionering af løsninger inden for procesudsugning og ventilationsanlæg på programmet.

Der er leveret anlæg til møbelproducenten Carl Hansen & søn, maskinproducenten Hydrema og vindmølleproducenten Siemens Gamesa – blot for at nævne nogle få. 

Nu har virksomheden taget hul på et helt nyt marked. Nemlig udviklingen af scrubbere til biogas-branchen. 

Virksomheden har allerede i regi af sit søsterselskab Biovent installeret to anlæg hos danske biogasanlæg og forventer, efter at have fået verificeret scrubberens ydevne, at endnu flere biogasaktører vil få øjnene op for scrubberen , der er baseret på en biologisk proces modsat konvensionelle scrubbere, der er baseret på en kemisk proces. 

Kemisk versus bakteriel rensning

En af udfordringerne ved ordinære biogasanlæg er at reducere de lugtgener, der som oftest vil opstå i forbindelse med levering af gylle og dybstrøelse, hvor der afgives store mængder ammoniak, svovlbrinter og lignende.

Løsningen på lugtproblemet er at installere rumventilation i bygningerne, således at luften trækkes ud af bygningerne – typisk gennem en kemisk scrubber, hvor luften overrisles med en kemisk væske. 

Nu har Technor med inspiration fra Tyskland og Holland udviklet et projekt baseret på en scrubber-teknologi, hvor den udsugede luft overrisles med en væske, der vasker de uønskede stoffer ud af luften. 

- I modsætning til kemi, er den aktive del baseret på en bakteriekultur som lever af eks. ammoniakken i luften. Selve bakteriekulturen, som bruges til at starte scrubberen op, kommer fra affaldsproduktet fra et rensningsanlæg. Man kan derfor som regel få den gratis af rensningsanlæggene, forklarer projektchef Morten H. Sørensen hos Technor. 

Derefter holder den sig selv i gang gennem luftgennemstrømningen af den ”beskidte” luft fra den udsugede luft .

Scrubberen er bygget op i tre trin. Det første trin er grovfiltrering af støv fra luften. I det næste trin er der installeret et plastiknet, som bakteriekulturen vokser på. Her filteres ammoniakken ud af luften. Det sidste trin fungerer ligesom trin nummer to, men her bliver de resterende lugte filtreret fra.

Affaldsproduktet fra skrubberen er en slam opblandet i vand, som bl.a. indeholder støv, salte og bakteriekultur. Dette slam kan dog ledes direkte tilbage i biogasproduktionen, hvor det kan omdannes til biogas.

Større efterspørgsel efter test

Technor har leveret sin specialudviklede scrubber til biogasanlægget GrønGas Vrå i Nordjylland og til GreenLab Skives biogasanlæg. 

GrønGas Vrå har kørt med sin scrubber i fire år mens GreenLab Skives kun lige er kørt ind. Efter en veloverstået test, mangler nu blot den akkrediterede måling, som endeligt skal blåstemple skrubberens effektivitet.

- Vi havde allerede fået flere henvendelser, før vi gennemførte testen i Skive, men vi har manglet resultater og beviser for at anlægget performer, som det skal. Det har vi fået nu, så vi forventer en langt større efterspørgsel nu, siger Morten H. Sørensen, der påpeger at anvendelsen af Technors scrubber ikke kun er begrænset til biogasanlæg, men alle anlæg hvor der stilles krav til lugtudledning, som f.eks. i landbrug 

Projektet der er leveret til green Labs Skives biogasanlæg er et komplet anlæg med glasfiberrør, ventilator, den føromtalte scrubber, styring og en 66 meter høj skorsten. 

- Kunden har blot leveret den elektriske forsyning til anlægget, og så har vi stået for resten, siger Morten H. Sørensen. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11