23948sdkhjf

Tre år ud af ti: Lars Bonderup Bjørn har lukket huller og nået næsten det han ville

For snart tre år siden trådte Lars Bonderup Bjørn ind over dørtærsklen til energiselskabet Ewiis domicil i Kolding. 

Forud var gået måneder, hvor en ret ihærdig headhunter ikke havde ladet Lars Bonderup Bjørn være i fred. 

- Da jeg fik tilbuddet om at blive direktør for Ewii var jeg lige flyttet fra Støvring til Aalborg. Jeg havde knap nok pakket mine flyttekasser ud. Min første tanke var: Det gider jeg ikke, siger Lars Bonderup Bjørn. 

Men efter fire måneder måtte han give fortabt, takke ja til stillingen og direktørstolen, der stadig var rygende varm efter Knud Steen Larsen, der havde forladt den måneder forinden. 

Sidstnævnte forlod Ewii efter måneders rod og beskyldninger om dobbeltroller, inhabilitet og sponsorluksus den 13. juni 2017.

Han efterlod et selskab, der var slået lidt ud af kurs. 

Krisestyring i Kolding

Lars Bonderup Bjørn blev derfor sendt ind for at få styr på stumperne, skabe ro i gemakkerne og over hele linjen. Som sådan var det ikke nyt for manden, der har brugt en stor del af sin vågne tid siden 2007 på at udøve krisestyring og forandringsledelse i virksomheder, som var …ja, i krise. 

Navnet bødlen er derfor også blevet nævnt i den sammenhæng. 

En titel Lars Bonderup Bjørn lagde fra sig, i det øjeblik han trådte ind på Kokbjerg 30 i Kolding. 

I hvert tilfælde har han intet ønske haft om at fyre eller lukke noget ned. Heller ikke de mindre heldige investeringer, der er foretaget i Knud Steen Larsens 12 år lange regeringstid.

- Vi kom meget hurtigt afsted i 2018. Vi fik solgt fra og fundet andre ejere til blandt vores telemedicin-satsning. Vi lukkede ikke noget ned, understreger Lars Bonderup Bjørn. 

Og det er tydeligt at mærke på ham, at den udvikling er han egentligt ganske godt tilfreds med. 

Med helte-kappe

En bøddel er ifølge den danske ordbog en person, hvis arbejde består i at eksekvere straffe og udsætte andre for hensynsløs behandling. Men det er så langt fra det, der fulgte med, da Lars Bonderup Bjørn tiltrådte som CEO.

De ansatte fik nemlig en direktør, der kom med nordjysk tålmod og en jordnær og til tider alternativ tilgang til det at være CEO i en milliard-forretning.

- Da jeg første gang skulle møde de ansatte, var der bygget et podie til mig, hvor jeg skulle tale til dem fra. Jeg tog mikrofonen og gik ud på gulvet og mødte dem der. Det er sådan, det er. Det handler om at skabe en ny normalitet, siger Lars Bonderup Bjørn.

Han forstår dog godt, at de ansatte forholdt sig afventende i starten. De skulle se ham an og finde ud af, hvad han var for en størrelse. Og så var hans rygte som bødlen nok løbet ham en smule i forkøbet.

- Det var forbandet svært. Men jeg var så heldig at komme efter elkongen, siger han og tilføjer: 

- Der var en, der sagde til mig: Du skal huske på, at du er en helt det første halve år, fordi du er normal. Efter det halve år er du ikke en helt mere, så er du bare normal.

Helt eller ej, så lægger han ikke skjul på, at det ikke har været let, og at det endnu ikke er lykkedes ham at overvinde alle – selvom han gør et ihærdigt forsøg. 

- Alle er ikke tilfredse. De udekørende montører føler ikke jeg kender dem godt nok, forklarer han. 

Han havde ellers startet en tradition med, at han indimellem tog en tur i bilerne med de udekørende montører for at få et indblik i deres arbejde. En tradition, der dog midlertidigt døde med corona. 

Til gengæld går han altid ind ad hovedindgangen, selvom det ville være lettere at tage bagindgangen, blot fordi receptionisterne i forhallen har sagt, at de synes, at det er hyggeligt. 

Kompetente medarbejdere

At der er stor forskel på Lars Bonderup Bjørn og hans forgænger er der talrige beviser for.

Det store hjørnekontor er lavet til mødelokale og Lars Bonderup Bjørn har indtaget et noget mere undseeligt et af slagsen. Firmabil og lønnen er også i en helt anden kaliber, end hvad Ewii Koncernen tidligere har haft på udgiftskontoen. 

Ledelsesstilen har også taget en markant drejning. Der er faktisk ikke meget tilbage fra tiden før Lars Bonderup Bjørn. 

Men noget har da ’overlevet’ og lige netop de efterladenskaber sætter Lars Bonderup Bjørn umådeligt meget pris på.

- Der er rigtig, rigtig mange super, gode og kompetente medarbejdere. Knud Steen Larsen havde virkelig samlet nogle dygtige folk. Der er en ordentlighed og respekt blandt de ansatte, siger Lars Bonderup Bjørn og tilføjer: 

- Og så var det jo ikke alle investeringer der blevet taget, der var sjove. Det er jo rent faktisk også nogen, der er lykkedes.

Det du ville

Lars Bonderup Bjørn har indtil videre siddet på CEO-posten i tre år. Tre ud af 10. Han ”lovede” nemlig til jobsamtalen, at han ville blive i mindst ti år.

Derfor er det vel også på sin plads her næsten tre år inde i forløbet at finde ud af om ’bødlen’ nu også har nået det, han havde sat på programmet for de første tre år – og om der er noget i processen frem til nu, han er knap så stolt af. 

- Der er ikke noget, jeg ikke er stolt af, men der er altid ting, man kan gøre bedre. Der er ikke de store huller, der ikke er lukkede, men der er store huller vi gerne vil fylde ud i fremtiden, siger Lars Bonderup Bjørn, der dog mangler én enkelt ting, før han kan melde ’mission completed’ i hvert tilfælde for de første tre år.

- Jeg mangler stadig at regne ud, hvordan man gør strøm sexet for hr. og fru Danmark.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Forsyning.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125