23948sdkhjf

Fyrer med mink i en måned: RenoNord får første læs mink torsdag

Det har givet voldsomt pres på Daka, at der på kort tid er blevet aflivet i hundredtusindvis af mink. Tirsdag åbnede Fødevarestyrelsen for, at kommunale forbrændingsanlæg kunne hjælpe til med at destruere minkene, og torsdag eftermiddag forventes de første læs at ankomme til RenoNord i Aalborg.

- Vi er blevet spurgt af Fødevarestyrelsen (om de kan hjælpe, red), og det kan vi. Hovedscenariet var, at de skulle destrueres hos Daka i Vejle, men de har kapacitetsproblemer. Jeg ved endnu ikke, hvor store mængder der er tale om, men jeg har en formodning om, at det er en måneds tid, vi skal assistere, siger direktør Thomas Lyngholm til Energy Supply.

Flere affaldsenergianlæg står klar til at bistå myndighederne med destruktion af mink, oplyser Dansk Affaldsforening i en pressemeddelelse. 

I første omgang er det kun de smittefri mink, der bliver sendt til de kommunale anlæg, hvor de energiudnyttes og omdannes til elektricitet og fjernvarme. Der må i udgangspunktet højst gå 24 timer, fra minkene er afleveret på affaldsenergianlæggene, til de reelt er destrueret.

- Denne særlige situation kan kræve forskellige godkendelser, dispensationer og smidige processer fra myndighedernes side. Vores fokus er på sikker og sund drift og et fortsat godt og trygt arbejdsmiljø for medarbejderne på anlæggene – og det arbejder sektoren sammen med miljø-, fødevare- og sundhedsmyndighederne om, fortæller Dansk Affaldsforenings direktør, Mikkel Brandrup.

Fordi mink er avlet til pelsproduktion, har de stort fedtindhold, hvilket giver høj brændværdi. 1 ton mink forventes at svare til ca. 2 ton almindeligt restaffald.

I Aalborg har RenoNord gjort plads i forbrændingsskemaet til den endnu ukendte mængde mink.

- Jeg har måttet lave om på nogle planer. Og der er nogle ting i bunker, der kommer til at blive liggende lidt endnu. Jeg ved ikke, om det kommer til at påvirke vores planlægning væsentligt. Nu må vi se, hvordan det udvikler sig, siger Thomas Lyngholm.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094