23948sdkhjf

Dansk Erhverv om handelsaftale med USA: Vi bliver alle fattigere

Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv forudser udfordringer for danske virksomheder med at afsætte varer i USA

Der er kritik fra Dansk Erhverv og Dansk Industri af den rammeaftale for handel, som EU og USA søndag har indgået, og som medfører en told på 15 procent på europæisk vareeksport til USA.

- Det er lykkedes præsident Trump at ændre hele præmissen for den internationale handel. Han har indført massive toldsatser på import af varer til USA og kæmpe skattestigninger for den almindelige amerikanske forbruger.

- Det er et kursskifte, der gør os alle sammen fattigere, og som gør det vanskeligere for danske virksomheder at bringe deres løsninger og varer i spil på det amerikanske marked, siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

USA var sidste år Danmarks største eksportmarked med en samlet eksportindtægt til Danmark på 361 milliarder kroner. Det svarer ifølge Udenrigsministeriets tal til 17,4 procent af Danmarks samlede eksportindtægter.

USA's præsident, Donald Trump, mødtes tidligere søndag med formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, i Skotland.

Kort tid efter kom meddelelsen om, at handelsaftalen var indgået.

Her er hovedpunkterne i aftalen

Efter måneder med forhandlinger er EU og USA nået frem til en handelsaftale.

Det skete søndag aften, hvor en aftale blev præsenteret af kommissionsformand Ursula von der Leyen og den amerikanske præsident, Donald Trump.

Bliv klogere på hovedpunkterne i aftalen her:

* USA lægger en grundtold på 15 procent på varer, der bliver importeret fra EU. Tidligere truede USA med 30 procent told fra 1. august. Den brede toldsats på 30 procent undgås nu.

* Den nye amerikanske grundtold gælder ifølge EU "på tværs af de fleste sektorer, herunder biler, halvledere og medicinalvarer".

* USA fastholder en told på stål og aluminium på 50 procent. Ifølge von der Leyen kan den told potentielt senere blive udskiftet med et kvotesystem.

* Der vil også være visse områder, hvor EU og USA ikke lægger told på hinanden: Det gælder for fly og flydele, visse kemikalier, visse lægemidler, visse landbrugsprodukter og visse kritiske råmaterialer.

* Ifølge Trump vil EU til gengæld "åbne sine lande med en nul-toldsats" for USA.

* Der er dog fortsat nogen usikkerhed. Om to uger vil USA ifølge Reuters offentliggøre resultater af en række undersøgelser på handelsområdet, og de vil omfatte halvledere og medicinalvarer - et vigtigt område for Danmark. Von der Leyen siger, at senere amerikanske beslutninger på de områder vil være "på et andet stykke papir" end søndagens rammeaftale.

* Som led i søndagens aftale skal EU købe energi af USA for 750 milliarder dollar i de kommende år. Derudover vil europæiske lande foretage investeringer for 600 milliarder dollar i USA, sagde Trump. Blandt andet ventes store våbenindkøb i USA.

* Aftalen skal fortsat godkendes af EU's medlemslande, hvis ambassadører mødes mandag.

* Der mangler tekniske forhandlinger, da der endnu er en del detaljer, der skal fastlægges nærmere. Aftalen omtales som en "ramme".

Kilder: Reuters, AFP, BBC, EU-Kommissionen, Financial Times.

/ritzau/

Toldsatsen på 15 procent er det halve af den toldsats på 30 procent, som Donald Trump oprindeligt havde truet med at indføre på den amerikanske import fra EU.

Oprindeligt havde EU et håb om, at man kunne nå til enighed med USA om, at begge parter havde nul told på hinandens varer.

Hos Dansk Industri hæfter administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen sig ved, at der netop er tale om en rammeaftale.

DI frygter, at det kan ende med en større told end 15 procent på for eksempel medicinydelser, som betyder meget for dansk økonomi, blandt andet på grund af Novo Nordisks eksport.

- Aftalen er langt fra, hvad vi havde drømt om, og der er stadig væsentlige dele, der skal på plads. Det må EU arbejde stenhårdt for at nå i mål med. Vi må endelig ikke se aftalen som en mulighed for at læne os tilbage og fortsætte som før. Tværtimod.

- Det er nu, vi skal udbygge Europas styrkepositioner og vise, vi står sammen på tværs af EU. Den seneste tid har været beviset på, vi er nødt til at stå stærkere i egen ret, siger Lars Sandahl Sørensen.

Med den nye aftale forpligter EU sig til at købe amerikanske våben og energi for betydelige summer.

Aftalen indebærer europæiske investeringer for i alt 600 milliarder dollar i USA, sagde Donald Trump på et fælles pressemøde med Ursula von der Leyen, efter at aftalen var kommet i hus.

Brian Mikkelsen håber, at der nu kommer lidt ro på handelsområdet efter en hektisk tid. Men han er skeptisk for fremtiden.

- Hvem ved, hvor lang tid der går, før Trump føler sig kaldet til igen at rasle med sablen.

- Derfor bør EU beholde støvlerne på. Den danske regering og EU bør være proaktive, forhandlingsvillige og mere end noget andet holde sammen og stå fast i det fælles fodslag, siger han.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047