23948sdkhjf

NKT udvikler prototype til superledende kabelsystem

NKT og seks andre partnere påbegynder nu udviklingen af teknologien til SuperLink, et superledende kabelsystem, der specialdesignes til storbyen München i Tyskland.

Når prototypen er udviklet og projektet har været i udbud, forventes SuperLink at blive et underjordisk kabel på 12 km, som vil være den verdens længste kabelløsning med et superledende energikabel, skriver NKT i en pressemeddelelse.

For NKT er det ambitiøse projekt en vigtig indikation af det fremtidige potentiale for superledende kabler.

- Vi er stolte af at deltage i den indledende udvikling af SuperLink-projektet, hvor Stadtwerke München og Stadtwerke München Infrastruktur tager et stort skridt i at kommercialisere superledende kabelteknologi­. Det er vigtigt at fortsætte udviklingen af innovative løsninger for at understøtte den globale overgang til vedvarende energi og her specifikt de tyske ambitioner i Energiewende. Vi ser superledende kabelsystemer som en del af fremtiden til at optimere distributionen af grøn energi i større byer som München, siger Anders Jensen, Chief Technology Officer hos NKT. 

Prototypen til kabelsystemet designet med højtemperatur-superledere udvikles i et tæt samarbejde mellem NKT, Linde plc, Theva, Südwestfalen Universitet, Stadtwerke München og Stadtwerke München Infrastruktur og Det Teknologiske Institut i Karlsruhe (KIT).

Det er Stadtwerke München Infrastruktur, et datterselskab af Stadtwerke München, der skal køre drift på kablet. 

Superledere løser globale udfordringer
Storbyer i hele verden har de samme udfordringer i forhold til, at et stigende indbyggertal medfører en øget efterspørgsel på grøn elektricitet.

Det udfordrer kapaciteten i de eksisterende elnet, og med sine 1,5 millioner indbyggere er München oplagt til udviklingen og live-test af superledende kabler i forhold til udvidelse af elnettene i byområder.

- SuperLink vil blive en skræddersyet løsning til Stadtwerke München, som vi forventer kan være med til at vise, at teknologien er kommercielt bæredygtig til at imødekomme de udfordringer, der er affødt af urbanisering, øget elektrificering samt integrationen af mere vedvarende energi. Superledende kabler vil gøre det muligt at udvide elnettene i kritiske områder uden at man skal grave den halve af by op, siger Anders Jensen, Chief Technology Officer hos NKT.

Superledende energikabler er ekstremt kompakte sammenlignet med konventionel kabelteknologi og kan derfor blive en vigtig brik i overgangen til vedvarende energi i byområder grundet den høje transmissionskapacitet.

SuperLink forventes at have en effekt på 500 MW og vil blive installeret mellem to transformerstationer i München ved at genbruge eksisterende kanaler for at minimere anlægsarbejdet.

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.094