23948sdkhjf

MIljøministeriet overvejer at trække i bremsen på havmølleprojekt: Det er helt pip

European Energy har i otte år forberedt etableringen af den kystnære havmøllepark Omø Syd i Storebælt. 

Trods opbakning overvejer Miljøministeriet at trække i håndbremsen på projektet. Årsagen er at EU vil have området udlagt til natur og fuglebeskyttelse. 

Det skriver Dansk Energi på sin hjemmeside. 

EU Kommissionen henvendte sig allerede i maj 2016 til Danmark med en bekymring om, hvorvidt Danmark havde udpeget tilstrækkeligt mange fuglebeskyttelsesområder. Det har Miljøministeriet i midlertid undersøgt i rundt regnet fire år nu. 

– Det er ærgerligt med denne usikkerhed. Vi har undersøgt den mulige indvirkning på havfuglene på flere forskellige måder efter Energistyrelsens anvisninger. Vores opfattelse er, at fugle og vindmøller godt kan sameksistere. Hvis der er negative virkninger af møllerne, kan man kompensere på andre måder, siger Knud Erik Andersen, CEO i European Energy, til Politiken.

En principiel sag

Da der er tidsfrister for det videre forløb om eventuel godkendelse af havvindmølleparken, kan European Energy ikke bare vente og se tiden an. Derfor vil selskabet, der allerede har postet omkring 20 millioner kroner i projektet, søge om etableringstilladelse. Det skal ske senest 22. november.

- Det her er helt pip. Det er simpelthen ikke ikke i orden, at ministeriet har stukket hovedet i busken i fire år og ladet dem, der skal bygge vores grønne energi, svæve i usikkerhed, siger Kristine Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi.

Ifølge Kristine Grunnet har sagen principiel karakter. For hvor det tidligere var prisen, der var en barriere for opsætning af vindmøller og solceller, er det nu mangel på arealer. Hun efterlyser, at politikerne finder fælles løsninger og klare prioriteringer, så løsning af både klima- og naturkrisen går hånd i hånd.

- Alle ved, at vi skal udbygge markant med vindmøller og solceller, hvis vi skal gøre os håb om at nå klima-kravet og reducere CO2-udledningen med 70 procent. Der er plads til både grøn strøm og natur, og Folketinget bliver nødt til at sikre, at der vores arealer fremover kan bruges til flere formål. Ellers risikerer vi, at der ikke er natur til fremtidens generationer, siger Kristine Grunnet og uddyber:

-  Klima og naturbeskyttelse skal politisk prioriteres højere. I dag er store områder reserveret til forsvar, søfart og råstofudvinding. Det lader ikke meget areal tilbage til naturfredning og vedvarende energi.

Udover at producere en masse grøn strøm vil Omø Vindmøllepark skabe 30-40 permanente arbejdspladser i Slagelse Kommune til drift og vedligehold af møllerne.

(Foto: Colourbox)

Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095