23948sdkhjf

Varme til Vamdrup udfaser fossile brændsler

Vamdrup Fjernvarme indgår ny aftale med Trekantområdets Varmetransmissionsselskab, Tvis, som fremover skal levere 72 pct. af fjernvarmen til Vamdrups 1.168 fjernvarmeforbrugere.

– Vi har en god tradition for at sikre stabil og billig fjernvarme i Vamdrup, hvor vi indgår i lokalt samarbejde, hvor det er muligt. Det har vi gjort med Rockwool, hvor vi udnytter et lokalt spildprodukt som en ressource, og samarbejdet med Tvis vil sikre, at vi kan fortsætte den stabile fjernvarmeforsyning og samtidigt fortrænge fossile brændsler, siger Niels Thomsen, bestyrelsesformand for Vamdrup Fjernvarme, i en pressemeddelelse.

Når projektet er gennemført og Vamdrup Fjernvarme modtager Tvis-varme til varmesæsonen i 2021-2022, bliver det med en væsentligt reduceret CO2-udledning på 93 pct. CO2-udledningen falder med 78.000 ton over en 20-årig periode eller cirka 3.900 tons pr år.

Grøn omstilling i praksis

Vamdrup Fjernvarme har i dag et varmebehov på ca. 36.000 MWh til deres små og store forbrugere, som er både husstande, virksomheder og institutioner. Tvis skal levere godt 26.000 MWh om året, og lokal overskudsvarme fra Rockwool dækker cirka 10.000 MWh. Det betyder også, at Vamdrup Fjernvarme nærmer sig CO2-neutral fjernvarme.

– Der er positiv økonomi i projektet for forbrugerne, som fremtidssikrer vores muligheder for at udvide fjernvarmeforsyningen i Vamdrup. Det får vi nu muskler til med dette samarbejde med Tvis, siger Niels Thomsen.

Læs også: Tvis poster 228 millioner i nye anlæg

Tvis andel svarer til det årlige forbrug i cirka 1400 standardhuse, og der er plads til at forsyne flere.

– Fjernvarme er grøn omstilling i praksis, og vi har heldigvis masser af kapacitet i Tvis-systemet til at forsyne endnu flere kunder. Derfor har vi undersøgt om flere varmeselskaber i vores dækningsområde kunne have interesse i at blive tilkoblet Tvis. Vamdrup Fjernvarme er således det første af tre varmeselskaber, som snart vil kunne sende grøn Tvis-varme ud til forbrugerne, siger Lars Schmidt, bestyrelsesformand i Tvis.

Anlægsarbejde giver arbejdspladser

Tvis etablerer en ny transmissionsledning på cirka 7,8 kilometer fra Lunderskov til Vamdrup Fjernvarmecentral. Første spadestik forventes i midten af oktober 2020, og ledningen kommer primært til at blive etableret langs vejnettet og over marker, så gravearbejdet er til mindst mulig gene.

Tvis investerer ca. 48 mio. kr. i etableringen af ledning, pumpestation og vekslere, hvilket medfører lokalt anlægsarbejde og arbejdspladser.

Læs også: Storsatsning på brint får Trefor til at opføre ny stor transformatorstation

–Udvidelsen til Vamdrup har betydet, at vi har opgraderet vores system i det sydvestlige Kolding, så kapaciteten i vores rør, pumper og veksler matcher potentialet i udvidelsen til Vamdrup. Tvis understøtter derfor vores ejerkommuners strategier om at udfase fossile brændsler fra varmeforsyningen, siger Jørgen Nielsen, Direktør i Tvis.

Samtidigt viser projektet en positiv samfundsøkonomi på 30,9 mio. kr. over en 20-årig periode på grund af udfasningen af fossile brændsler, og fordi den eksisterende kapacitet i Tvis-systemet udnyttes.

Ledningen har tilstrækkelig kapacitet til fremtidige udvidelser af fjernvarmenettet i Vamdrup, så der er plads til, at endnu flere forbrugere kan få del i fjernvarmen. På den måde udfaser Vamdrup Fjernvarme og Tvis fossile brændsler med en miljøvenlig, stabil og prisbillig varmeforsyning.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094