23948sdkhjf

Udlandet er vilde med dansk fjernvarmeteknologi

Igen i 2019 slog eksporten af fjernvarmeteknologi rekord

Eksporten af fjernvarmeteknologi og rådgivning er i 2019 vokset fra 7,0 milliarder kroner til 7,6 milliarder kroner, hvilket svarer til en stigning på omkring 8 procent. Det viser en ny branchestatistik udarbejdet af Dansk Fjernvarme og Fjernvarmeindustrien.

Derudover sker der en yderligere indirekte eksport direkte fra danske datterselskaber i udlandet uden at varerne krydser den danske grænse på 2,5 milliarder kroner.

- 2019 var et nyt rekordår for dansk fjernvarmeeksport, hvor vi kan være stolte over så stor en stigning. Det er nok klart, at det samme ikke kommer til at gælde i 2020, men vi kan se der er et voksende potentiale i danske fjernvarmeløsninger og det er tydeligt, at det især er EU-landene, som trækker den største stigning i eksporten, siger Lars Hummelmose, der er direktør i Fjernvarmeindustrien, og fortsætter:

- Det er også første gang vi kigger på eksporten af danske fjernvarmeløsninger direkte fra de danske udenlandske datterselskaber, og her kan vi se, at danske fjernvarmevirksomheder også eksporterer sine produkter i stor stil. Vi ser dog fortsat et stort uforløst potentiale på eksportmarkederne, når flere lande skal i gang med den grønne omstilling. Ikke mindst på de nærmarkeder, hvor den danske industri i forvejen har et stærkt fodfæste.

Skub gang i grønne fjernvarmeprojekter

Hos fjernvarmeselskabernes brancheforening, Dansk Fjernvarme, ser man optimistisk på fremtiden på trods af coronakrisen. Det skyldes ikke mindst en klimaftale på Christiansborg, hvor grøn varme fylder mere samtidig med, at flere ønsker at udnytte muligheden for at tænke fjernvarmen ind i andre sektorer.

- Vi kan se at prisen på fjernvarmen falder på trods af andelen af vedvarende energi i vores fjernvarmenet stiger. Vi er godt på vej til at omstille varmesektoren til 100 procent vedvarende energi. Målet er, at vi er helt CO2-neutrale i 2030 samtidig med, at vi holder den gode komfort og priserne i ro for forbrugerne. Har man fjernvarme, skal man roligt kunne tage sit bad om morgenen uden at frygte for, at det skader klimaet, lyder det fra Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme.

- Vi har et tæt og godt samarbejde med industrien, som vi fremadrettet skal levere løsninger til for at komme i mål med 70 procent reduktion af CO2 inden 2030. Derfor kommer den næste tid også til at handle om, hvordan vi bliver ved med at være showroom for en omkostningseffektiv grøn omstilling, hvor vi får udnyttet overskudsvarmen fra industrien og andre store energiprojekter, får fremmet digitalisering og får de sidste 500.000 boliger, der fyrer med olie og gas over på grøn varme, lyder det fra direktøren.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093