23948sdkhjf

Overskud i Fjernvarme Fyn kan give millioner uden salg – men over 30 år

Nu er der afklaring om muligheden for at bruge overskuddet i Fjernvarme Fyn i stedet for at sælge.

Det ér muligt at trække et trecifret millionbeløb ud af Fjernvarme Fyn i de kommende år, hvis politikerne i Odense Byråd beslutter ikke at sælge det kommunale selskab.

Det oplyser kommunens rådgiver, konsulentvirksomheden PWC, i et svar fra Borgmesterforvaltningen til Odense Byråd, skriver DR Fyn.

Men det vil tage mange år at nå i nærheden af det engangsbeløb på godt 500 millioner kroner efter skat, som et salg vil udløse over de kommende 10 år.

Politikerne diskuterer lige nu, hvorvidt de vil sælge det kommunalt ejede selskab for at få penge til at renovere og bygge plejehjem, børnehaver og skoler.

Byrådet har vedtaget, at der over de kommende år er brug for 1,8 milliarder kroner til de opgaver, og et tilbud fra Energi Fyn om at købe selskabet vil give kommunen godt 500 millioner kroner over 10 år.

Det har været et argument fra modstandere af et salg, at man i stedet vil kunne bruge overskud i fjernvarmeselskabet.

Vurderingen fra PWC er, at man frem mod 2050 vil kunne trække 450 millioner kroner ud af overskuddet fra de kommercielle aktiviteter.

Derfor vil rådmand og borgmesterkandidat for Venstre, Christoffer Lilleholt, hellere finde alternative løsninger til et salg i jagten på midler til velfærdsopgaver i de kommende år.

- Vi kan få en hel del penge ud på den her måde, så vi skal se på, om vi i mellemtiden kan låne nogle penge af Staten eller andre steder. Og så skal vi kigge ind i vores budgetter og se, om vi kan finde penge andre steder, siger Christoffer Lilleholt.

Han peger på, at rentemarkedet lige nu giver gode muligheder for at låne penge billigt.

Ifølge PWC’s beregninger vil det være meget få penge, der kan trækkes ud af Fjernvarme Fyn i de kommende fem år på grund af udgifter til grøn omstilling af selskabet.

Men fra 2026 kan et betydeligt beløb på 350-400 millioner kroner før skat kunne trækkes ud, og i årene derefter forventes det, at der også kan trækkes penge ud.

Det vil dog tage 10 år at få de første knap 70 millioner kroner ud, fordi pengene skal deponeres i 10 år med kun et lille afkast undervejs for at holde trækprocenten nede på 40 frem for 60.

Først i 2050 vil man ifølge beregningerne nå et beløb i størrelsesordenen 450 millioner kroner efter skat.

Og det er alt for lang ventetid, mener viceborgmester i Odense, Tim Vermund fra Socialdemokratiet.

- Det tror jeg ikke de mange tusinde flere ældre, der kommer, og børn, der skal i daginstitution, kan vente på, siger han.

Han mener også, det vil blive svært at låne pengene, uden at der medfølger renter, som skaber nye økonomiske udfordringer.

Derfor ser han ikke udtrækning af overskud fra forsyningsselskabet som en mulighed for at nå målet, selv om Socialdemokratiet ikke officielt har taget stilling til et salg af Fjernvarme Fyn.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109