23948sdkhjf

Nordeuropas største solcellepark opføres uden statsstøtte

Det danske energiselskab Better Energy og Heartland har netop indgået en aftale om opførelsen af Nordeuropas største solcellepark på lidt over 200 MW med en samlet elproduktion, der svarer til ca. 127.000 danskeres elforbrug.

Parken placeres i Holstebro Kommune, hvor der er ca. 59.000 indbyggere.

Better Energy skal udvikle, opføre og drive solcelleparken, mens Heartland bliver ejer af parken. 

Det oplyser Better Energy i en pressemeddelelse.

Heartland har allerede solgt ca. halvdelen af den nye grønne strøm til dattervirksomheden Bestseller svarende til 100 procent af Bestsellers samlede elektricitetsforbrug i egne butikker, kontorer og bygninger på globalt plan. Udover Bestseller vil også Normal og Nemlig.com aftage den nye grønne strøm.

- Det banebrydende er ikke størrelsen på solcelleparken, men at virksomhederne bliver forsynet med ny grøn strøm, der opføres uden nogen brug af statsstøtte. Det er næste fase i den grønne omstilling, hvor virksomheders valg af ny grøn strøm er direkte årsag til opførelsen af ny vedvarende energi, udtaler Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør i Better Energy.

Græs og urtevegetation
Solcelleparken opføres på tidligere konventionelt dyrket landbrugsjord, der vil blive omlagt til økologisk landbrugsdrift. Naturen har ikke haft de bedste forhold på arealet i rigtig mange år, men det vil solcelleparken være med til at ændre på.

- Ved opførelsen bliver der etableret permanent græs- og urtevegetation i form af økologisk kløvergræs, dele af de ubebyggede arealer vil blive tilsået med blomsterfrø og der vil ikke længere blive anvendt pesticider på det store areal. Dermed vil sprøjtemidler fremover ikke udvaskes i områdets sårbare vandløb og grundvand i perioder med kraftig regn, og der sikres bedre levevilkår for bier og andre bestøvende insekter. Det er et godt eksempel på hvordan solcelleparker, natur og biodiversitet kan gå hånd i hånd, siger Rasmus Lildholdt Kjær og fortsætter:

- En del af arealet er ét af få mulige levesteder i Danmark for den truede dyreart birkemusen. Beskyttelsen af birkemusen og andre dyrearter er indtænkt i opførelsesfasen, og solcelleparken vil efterfølgende give dyrelivet et stort sammenhængende leveområde med minimale forstyrrelser fra mennesker.
 
Grøn strøm i sommeren 2021 
Opførelsen af solcelleparken påbegyndes i august 2020, og den vil producere ny grøn strøm til det danske elnet i sommeren 2021. Solcelleparken tilsluttes som den første direkte på transmissionsnettet, der transporterer elproduktionen ud til de enkelte forbrugsområder i Danmark. Tilslutningen foretages ved Energinets transformerstation ved Idomlund i foråret 2021.
 
- Det er første gang, at et solcelleanlæg kobles direkte på det danske el-transmissionsnet, altså direkte på elnettets motorveje. Dermed bliver der taget et nyt, stort skridt i Danmarks grønne omstilling. Banalt set er det et kraftværk, der kører på sol. Dog opfører sådan et anlæg sig el-teknisk set væsentligt anderledes end et traditionelt kraftværk. Vi skal derfor hos Energinet være på forkant med tilslutning af denne nye type produktionsanlæg, så vi forsat kan opretholde Danmarks høje forsyningssikkerhed og understøtte den grønne omstilling, siger Poul Oslo Rasmussen, driftsingeniør i Energinets område for Elsystemdrift.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.192