23948sdkhjf

Netværk og økonomisk støtte gør ideer flyvefærdige

Små og mellemstore virksomheder kan hente hjælp fra Elforsk til projekter, der effektiviserer anvendelsen af el og energi. Evaluering viser, at virksomhederne og samfundet får fuld valuta for pengene.

Ny teknologi opstår sjældent ud af den blå luft. Udvikling af nye produkter kræver, at dygtige fagpersoner får gode ideer og har tid til at teste dem af – først i lille skala og senere i virkeligheders verden.

Den slags koster penge og er forbundet med en vis risiko for, at ideen ikke holder helt frem til, at der vitterligt bliver tilbudt et produkt til markedet.

Min erfaring er, at støttepuljer som Elforsk tager toppen af denne risiko til glæde for mange små og mellemstore virksomheder – og samfundet, der har hårdt brug for nye løsninger på vejen frem mod et klimaneutralt samfund i 2050.

Elforsk, som vi administrerer i Dansk Energi, støtter projekter, der effektiviserer brug af energi. I stigende grad støtter vi også projekter, hvor data bliver anvendt smart. I takt med, at vi får stadig mere vindenergi i vores elsystem, tipper balancen nemlig, så det bliver mere afgørende hvornår end hvor meget elektricitet, vi bruger.

122 projekter under lup

Virker det så at give støtte? Vi har bedt Damvad Analytics om at kigge os i kortene og analysere de 122 projekter til en samlet støttesum på 129 mio. kr., som vi har støttet fra 2015-20. Her er nogle af konklusionerne:

* 85 procent af projekterne bidrager til at effektivisere anvendelse af el og energi.

* Stort set alle projekter er lykkedes i forhold til deres egne målsætninger.

* Stort set ingen af de projekter, som vi har støttet ville være blevet til noget eller ville have været mindre risikofyldte/omfangsrige.

Vi er selvsagt tilfredse med disse resultater, der forpligter. Vi lægger os naturligvis i selen for fortsat at skabe ny og brugbar viden for støttekronerne, så de understøtter en grøn og energieffektiv omstilling af energisystemet. Ambitionen må være at hæve de 85 procent sammen med vores projektpartnere.

Et løft til private virksomheder

Netop samarbejde og netværk er helt afgørende. Med Elforsk-projekterne sker der meget ofte det, at små og mellemstore virksomheder kombinerer kræfter med vidensinstitutioner, så de udviklede produkter og services både skaber omsætning og jobs i erhvervslivet og styrker samfundets teoretiske base. 

Som sekretariat for Elforsk gør vi en dyd ud af at facilitere sådan et samarbejde, og vi kan med undersøgelsen fra Damvad Analytics se, at det bliver påskønnet. 92 procent af de adspurgte i evalueringen af, at Elforsk afskiller sig fra andre støtteprogrammer, netop ved denne nære kontakt både før, under og ikke mindst efter et forløb.  

Viden og resultater skal formidles til samfundets bedste. Papir på hylder samler støv, så derfor hjælper Elforsk med at sprede resultater i relevante fagblade, nyhedsbreve, via sociale medier og her på Energy-Supply.

Appetit på større ambitioner

Samarbejdet omfatter naturligvis også de pengemæssigt større puljer, hvad enten det drejer sig om Innovationsfonden eller EUDP. Projekter i regi af Elforsk er med til at modne projektdeltagere og give dem appetit på større ambitioner. Netop denne modning kan være ekstrem nyttig for mindre virksomheder med vækstambitioner.

Jeg finder det både glædeligt og absolut nødvendigt, at nogle af projekterne drager videre over i de større puljer. Elforsk har et budget på 25 mio. kr. om året, men vi kan se, at en del ansøgere vælger at udvikle videre efter de første test. Vi bidrager typisk med en million eller to, men hvis ambitiøse produkter skal tættere på markedet, så kræver det typisk et eller to ekstra nuller på de støttebeløb, de offentlige puljer skal bidrage med.

Ny teknologi opstår som sagt sjældent ud af den blå luft. Oftest kræver det en hjælpende hånd og en pose penge at få ideerne gjort flyvefærdige, så de kan lande sikkert på de kommercielle markeder. Kontakt os, hvis du har den gode idé indenfor vores felt!

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203