23948sdkhjf

Bølgeenergi: Efter skifteår og prototypefasen kommer fuldskala og præinstallation

Wavepiston har netop kunnet afrunde regnskabsåret 2019 med et resultat helt som ventet. 

2019 har ellers været et skifteår for bølgeenergiselskabet.

Wavepiston har afsluttet de projekter, som har været omdrejningspunktet de seneste år og dermed også prototypefasen. Selskabet er gået fuldt ind i demonstrationsfasen og har opskaleret organisationen, så den er blevet mere klar til de udfordringer, der uvægerligt vil komme, når teknologien skal udvikles og markedsmodnes. Der er sat damp under to EU-støttede demonstrationsprojekter, og der er udvidet med et datterselskab på Gran Canaria som en del af forberedelsen til efterfølgende kommercielle projekter.

Punktum for stormsikring

Som sagt blev der i 2019 sat punktum for tre forskellige projekter.

Wavepistons prototype-anlæg blev testet i Hanstholm frem til marts 2019, hvorefter det blev taget på land for afsluttende analyse og rapportering. 

Henover 2019 fik Wavepiston også testet opdaterede stormsikringsløsninger under henholdsvis Eurostars-programmet og Innobooster. 

Begge projekter blev afsluttet i efteråret 2019.

Resultaterne og erfaringen fra de tre projekter har været vigtige trædesten på vejen frem til designet af Wavepistons første fuldskala-system, der skal testes og demonstreres over flere omgange i to EU-støttede projekter. 

Opgraderingen har drillet

Wavepiston har i løbet af 2019 har haft fokus på at løfte erfaringerne fra de tidligere projekter ind i det nye fuldskala-design, der skal testes i testcenter for havenergi Plocan på Gran Canaria. 

Det har dog vist sig at være en lidt større mundfuld end først antaget. 

- Forholdene ved Hanstholm, hvor vi har testet prototypen som er kvart- og halvskala, er værre end ved Gran Canaria, men når man tager noget op i fuldskala og gør dimensionerne større, så øges kræfterne og design kan ende med at skulle ændres, fortæller Michael Henriksen. 

Selvom det har trukket lidt tænder ud at opgradere, så har Wavepiston kurs stik mod præinstallation ved Gran Canaria til september.

- Vi har en kontrakt på plads med Plocan vedrørende installationen ved deres platform og tilslutning til deres micro-grid, vi har design på plads og anlægget er stort set færdigproduceret, siger Michael Henriksen.

Komponenterne kommer forskellige steder fra i Europa, f.eks. leveres der dele til forankringen fra både Holland, Norge og Portugal. Men hjertet af systemet, energimodulerne, er produceret her i Danmark, nærmere bestemt hos ES Stålindustri i Vildbjerg. 

Når alt er klart, sendes det til Gran Canaria og samles on site. Det forventer Michael Henriksen vil ske inden for et par uger. Og derefter er Wavepiston klar til præinstallationen.

- 7-9-13. Det ser ud til, at vi når det til september. Om det bliver i september det hele installeres afhænger af vejrforhold og skibe i området. Vi kan ikke bestille udlægningsskib på forkant, så vi må tage det skib, der er i området, når vejr-vinduet passer, siger Michael Henriksen.

Kun fokus på strømproduktion

Når Wavepiston endelig er på plads i Plocan ved Gran Canaria vil det i opstarten kun være med nogle få moduler for at teste dele af systemet for nødvendig læring og erfaring, inden det fulde system installeres i 2021.

- Ideen er, at vi tester i en til to måneder, alt efter hvilke bølgeforhold, vi oplever i perioden. Dernæst tages energimodulerne ind til check, mens nye testes over vinteren. Med den læring får vi produceret og lagt et fuldt anlæg ud i 2021, siger Michael Henriksen.

I denne installation er det kun strømproduktionen, der er i fokus, fortæller Michael Henriksen. 

Demonstrationsprojekt 2 holder flyttedag

Det andet projekt, som Wavepiston tumler med, skulle have ligget i farvandet ud for Sardinien ved den lille turistø, Isola Piana.

Her var det meningen, at der ikke alene skulle testes bølgeenergi, men også et anlæg til afsaltning af havvand ved hjælp af omvendt osmose. 

Men Wavepiston er i Italien stødt på lidt udfordringer og har derfor besluttet at flytte projektet.

- Planen er at fastholde Isola Piana som et casestudie, men den fysiske installation og afsaltning kommer til at foregå ved Gran Canaria. Det har vist sig at være langt mere omfattende at få lov at udlægge anlægget, end først antaget. Derfor flytter vi det. Skulle vi gennemføre projektet på Isola Piana, ville det koste ret mange penge, inden vi overhovedet kom i gang med test, og det ville også tage længere tid, siger Michael Henriksen. 

Målet er derfor nu at udlægge anlægget ved Gran Canaria til efteråret næste år. 

Ting tager tid

Som det fremgår, har Wavepiston rigeligt at tage sig til. Og det bliver ikke mindre jo tættere de kommer på en endelig kommercialisering. 

- Vi skal gøre flere ting samtidig. Lige nu er vi også i gang med at identificere 1-2 specifikke kommercielle projekter, selvom det ligger langt ude i fremtiden. Men ting tager tid i bølgeenergibranchen, slutter han.

Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141