23948sdkhjf

Nærvarmeværket fra Djursland rykker ud: Nu kan andre selskaber få gavn af trådløs fjernvarme

For to år siden udviklede TLV Forsyning/Trustrup-Lyngby Varmeværk på Djursland konceptet Nærvarmeværket, hvor forbrugere uden for fjernvarmeværkets forsyningsområde, får installeret luft-til-vand varmepumper på samme andels-vilkår, som kendes fra fjernvarme.

Konceptet har været en ubetinget succes, hvilket blandt andet medførte, at Trustrup Lyngby Varmeværk vandt fjernvarmeprisen i 2019.

Nu vil TLV Forsyning gøre det muligt for andre selskaber at få gavn af de erfaringer og den løsning, som selskabet gennem de seneste 1,5 år har haft succes med og hvor hele 200 forbrugere har fået installeret en varmepumpe.

- Vi har udviklet et nyt samarbejdskoncept, som mere effektivt kan sprede Nærvarme rundt i landet, med udgangspunkt i de lokale fjernvarmeværker, der på den måde effektivt og billigt selv kan starte et nærvarmeværk, hvor alle udfordringer er afklaret, siger direktør for TLV Forsyning og Nærvarmeværket Michael Meldgaard Christensen.

Det betyder kort og godt at landets fjernvarmeselskaber får adgang til en færdig pakke, så selskabet nemt og hurtigt kan komme i gang med at udbyde varmepumper i eget lokalområde.

Læs også: TLV overtager ni varmeværker: Der opgraderes med 90 små varmepumper og seks biomassekedler

- De får et klappet og klart koncept. Alt er fuldstændigt afklaret. Vi har svarene på alle de ting, man ville spekulere på, hvis man som selskab selv skulle gå i gang med det her, siger Michael Meldgaard Christensen.

Den færdige pakke betyder også, at Nærvarmeværket helt melder sig ud igen, når det hele kører, og blot fungerer som support i aftaleperioden.

- Groft sagt får de ekslusivitet i eget lokalområde. Forbrugerne ligger hos dem, så de kan sikre en lokalforankring. På den måde får varmeselskaberne også noget ud af det, siger han.

Med adgang til Nærvarmekonceptet kan fjernvarmeværkerne nemlig styrke deres lokale forankring ved at tilbyde grøn varme til alle i lokalområdet via trådløs fjernvarme, som Michael Meldgaard Christensen kalder det. 

Læs også: Der er oliefyr nok til alle

- Varmeværkerne står dermed stærkere med en en større forbrugerskare, hvilket skaber bedre økonomi for selskabet og dets lokalområde, siger Micahel Meldgaard Christensen.

Mærker interesse
Konceptet med nærvarme, der tilbydes fjernvarmeværkerne som et samarbejdskoncept, er klart, og forventes igangsat hen over sommeren 2020. Der har dog allerede været en fin interesse for konceptet.

- Vi har to værker, som vi har spillet bold med og som er meget konkrete. Vi skal bare lige have de sidste ting afklaret. De er klar og venter på at få et go fra deres bestyrelser, siger Michael Meldgaard Christensen og tilføjer:

- Der er 8-10 værker, der er interesserede, men som ikke har sagt endeligt ja.

Efter sommerperioden vil TLV-Forsyning ApS i samarbejde med Niras og Advokatfirmaet Energi & Miljø gennemføre en række informationsmøder, hvor varmeværkerne får overblik over mulighederne og fordelene ved at blive samarbejdspartner i Nærvarme-konceptet.

 

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.094