23948sdkhjf

Embedsmænd i notat: Regeringens lovkrav er ikke garanti for grøn biomasse

Et notat fra embedsmænd i Klimaministeriet og Energistyrelsen rejser alvorlig tvivl om effekten af de lovkrav, som regeringen vil indføre for at sikre bæredygtigheden af Danmarks massive forbrug af træbiomasse. Det skriver Dagbladet Information.

Biomasse er Danmarks største grønne energikilde. Det er dog i årevis blevet kritiseret for reelt ikke at være CO2-neutralt, sådan som det opgøres i det danske klimaregnskab.

I maj meddelte klimaminister Dan Jørgensen (S) derfor, at regeringen med en række kriterier vil stille lovkrav til den træbiomasse, der brændes af på kraftværker og i private fyr.

Men ifølge ministerens eget embedsværk kan lovkravet ikke garantere, at Danmarks afbrænding af træpiller, træaffald og skovflis reelt bliver CO2-neutralt. Det viser dokumenter fra Energistyrelsen og Klimaministeriet, som Information har fået aktindsigt i.

- Det vurderes dog samlet set ikke muligt gennem implementering af VE-II-direktivet at skabe sikkerhed for, at anvendelsen af træbiomasse til energi i det omfang, det sker i dag, er bæredygtig, skriver embedsmændene i et af dokumenterne, som er dateret 22. november 2019.

Ifølge Claus Ekman, direktør i Rådet for Grøn Omstilling, udtrykker embedsmændene sig klart og tydeligt.

- Det står sort på hvidt, at lovkravene ikke kan sikre bæredygtigheden af træbaseret biomasse i det omfang, det anvendes i dag, siger han.

Det omtalte VE-II-direktiv er et EU-direktiv med fælles europæiske bæredygtighedskrav til brugen af biomasse, som skal indføres i dansk lov senest 1. juli 2021. Den danske regering vil indføre en skrappere version af direktivet. Men det er altså stadig utilstrækkeligt for at sikre bæredygtigheden, mener embedsmændene.

Professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet er 'fuldstændig enig'. Han mener, at Danmark har et alt for stort forbrug af træbiomasse i dag.

- Der er en række problemer i forhold til at opgøre kulstofbindingen i skovene og de ændringer, der sker, når man fælder skov. De voldsomme usikkerheder vil stadig være der, selv om vi indfører de her bæredygtighedskrav, siger han.

Danmark er et af de lande i verden, der pr. indbygger afbrænder mest træ for at få energi. Hele 64 procent af den vedvarende energi i Danmark kom i 2018 fra fast biomasse som træpiller, flis og brænde.

Claus Ekman roser regeringens vilje til at indføre strengere krav. Men han savner erkendelse af, at det ikke løser problemet.

- Det vil gøre forbruget grønnere, men embedsmændene siger samtidig, at det ikke kan blive rigtig grønt. Hvis regeringen ikke åbent anerkender den udfordring, så har vi et alvorligt problem, siger han.

Hos Klimarådet, regeringens uafhængige ekspertorgan, siger rådsmedlem Jette Bredahl Jacobsen, at 'det er vigtigt, at vi får opstillet kriterier, som bedst muligt sikrer klimamæssigt bæredygtig biomasse'.

- Her kan vi godt komme langt. Men jeg er skeptisk over for, om vi med 100 procent garanti kan sikre det, siger hun.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) udtaler i en skriftlig kommentar til avisen, at han 'længe har været bekymret for det danske forbrug af biomasse'.

- Det harmonerer ikke med vores ønske om at sænke vores globale CO2-aftryk og være et grønt foregangsland, skriver ministeren.

- Inden længe tager vi hul på forhandlingerne på energiområdet, og biomasse bliver selvsagt et emne, vi skal drøfte politisk, fortsætter han.

(Foto: Colourbox)

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109