23948sdkhjf

Coronavirus har sendt Hofor på lækagejagt

De seneste par måneder har udbruddet af coronavirus sat en kæp i hjulet for mange aktiviteter. Men hos Hofor har virussen faktisk også gjort det muligt at finde og reparere langt flere vandlækager end normalt.

For da andre arbejdsopgaver blev gjort umulige af coronavirussen, valgte man i stedet at bruge de ekstra ressourcer på at styrke jagten på lækager på vandrørene i Brøndby Kommune.

- På grund af corona har vi været nødt til at drosle ned på nogle af de opgaver, der krævede tæt kundekontakt. Det har frigjort 3-4 mand ekstra, som vi så i stedet har kunnet bruge til at søge efter lækager, fortæller teamleder for ledningsdrift i Hofor, Kim Roar i en pressemeddelelse.

Stille sivere kræver systematik
Det er langt fra alle lækager, der afslører sig selv ved at sende vand helt op til overfladen. Mange lækager siver stille og roligt ud i undergrunden, og det kræver derfor en systematisk tilgang at finde disse lækager og stoppe vandspildet.

- Når vi leder efter lækager, foregår det i forbindelse med det, vi kalder områdeundersøgelser, hvor vores folk kontrollerer sektionsventiler på ledningsnettet i et mindre område. De kontrollerer, at ventilerne virker, og så lytter de også på ventilen. Hvis der er støj, kan det være tegn på en lækage, der skal undersøges nærmere, forklarer Kim Roar.

Som noget nyt blev de ekstra mand sat til at lytte på stophaner, som ellers kun bliver undersøgt, når man allerede ved, at der er en lækage. Og det har givet gevinst.

I Brøndby har den ekstra indsats nemlig indtil nu resulteret i fundet af 54 potentielle lækager. Syv af disse viste sig at være lækager, der nu er repareret, mens ni mulige lækager stadig undersøges

Mikrofoner afslører lækagen
Når der er mistanke om en lækage, igangsættes en grundigere undersøgelse med mere avanceret udstyr. To mikrofoner placeres på ventiler med omkring hundrede meters afstand imellem dem, hvorefter de sender lyd af sted mod hinanden igennem ledningsnettet. Hvis der er en lækage, vil lyden blive brudt, og udstyret kan herefter måle, i hvilken afstand fra de to mikrofoner lækagen er.

Herefter bruger man en jordmikrofon til at måle direkte på stedet for at indkredse lækagen yderligere. Det sted, hvor jordmikrofonen opfanger mest støj, laves en markering på stedet, som entreprenøren kan igangsætte gravearbejdet ud fra. Og her har præcision stor økonomisk betydning.

- Jo mere præcist, vi kan ramme lækagen, jo billigere er det for os at få den repareret. Derfor er der meget økonomi i at sætte den rigtigt i første forsøg, fortæller Kim Roar.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.234