23948sdkhjf

AAU-professor i selskab med Tesla og Graham Bell

Professor Frede Blaabjerg er dette års modtager af den prestigefulde pris IEEE Edison Medal 2020.

IEEE Edison Medal 2020 er en af verdens mest anerkendte priser inden for ingeniørvidenskab. Siden medaljen blev overrakt første gang i 1904 har den været givet til kendte videnskabsmænd som blandt andre Nikola Tesla og Alexander Graham Bell.

Frede Blaabjerg modtager prisen for 30 års forskning i effektelektronik. 

Uden effektelektronik kan strøm fra vindmøller og solpaneler ikke overføres til el-nettet, og Frede Blaabjergs nyskabelser har blandt andet mangedoblet effektiviteten og stabiliteten af den tidlige effektelektronik.

Hans forskning har blandt bidraget til at en vindmølle i dag kan producere 200 gange så meget strøm som for 30 år siden, skriver AAU i en pressemeddelelsen.

Det er ikke første gang, at Aalborg-professoren modtager en højtrangeret international pris. Alligevel betyder denne pris noget ganske særligt.

- Jeg er super stolt af at modtage den her pris, som jeg altid har betragtet som tæt på uopnåelig. Det er stort at komme i selskab Nikola Tesla og Alexander Graham Bell for en over 100 år gammel pris, som jeg tilmed er den første til at modtage inden for effektelektronik-feltet. Det er en markant cadeau til forskningsområdet, til dansk ingeniørvidenskabelig forskning og ikke mindst til hele forskningsmiljøet på AAU, som har været verdensledende over de sidste 15 år, siger Frede Blaabjerg.

Han skulle have modtaget medaljen ved en ceremoni i Vancouver i sidste uge, men på grund af coronakrisen modtager han den med posten en af de nærmeste dage. I stedet vil Frede Blaabjerg blive hædret ved næste års ceremoni.

Markant aftryk på den grønne omstilling
Hos ledelsen på AAU mærker man tydeligt respekten for det aftryk, Frede Blaabjergs forskning har sat på verden og den grønne omstilling. Og stoltheden over, at IEEE Edison Medal i år er gået til en AAU-forsker, er heller ikke til at tage fejl af.

- Frede Blaabjerg er et unikum, hvis bidrag til dansk og international forskning og industri er helt uovertruffen. Men hans arbejde rækker ud over det. Den grønne omstilling havde slet ikke været mulig uden de resultater, Frede Blaabjerg har leveret gennem årene. Som land kan Danmark være stolt af at have en kapacitet som ham på den internationale forskerscene, siger Per Michael Johansen, der er rektor på AAU.

Per Michael Johansen understreger desuden Frede Blaabjergs markante aftryk på det forskningspolitiske område, hvor han gennem mange år har haft fremtrædende poster i en række forskningsråd.

Senest har uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen udpeget Frede Blaabjerg som formand for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR).

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219