23948sdkhjf

Nordisk fond skyder en milliard i vindmølle-produktion på Esbjerg Havn

Investeringer for op til en milliard kroner kan være på vej til Esbjerg til etablering af havnefaciliteter til brug for oplagring, forsamling og fremstilling af komponenter til offshore vindindustrien.

Det er den nordiske infrastrukturfond Infranode, der sammen med Esbjerg Havn gør klar til at investere op mod en milliard kroner i udvikling af faciliteter til vindmølleindustrien på havnen. 

Investeringerne vil blive iværksat løbende i takt med, at producenter af vindmøllekomponenter og servicevirksomheder udbygger deres aktiviteter i den hastig voksende vindmølleindustri.

Det skriver Esbjerg Havn i en pressemeddelelse.

- Vi har fundet en stærk, langsigtet partner med stor indsigt i både energiområdet, havneinfrastruktur og bæredygtighed. Og Esbjerg, Esbjerg Havn og Danmark bliver med dette partnerskab nu endnu bedre rustet til at gribe mulighederne for at skabe grøn vækst og nye arbejdspladser i forbindelse med den massive udbygning af havvind i Nordsøen frem mod 2030, siger Flemming N. Enevoldsen, bestyrelsesformand for Esbjerg Havn.

Investeringerne ventes samlet set at skabe op til 2.000 nye jobs. I forvejen er beskæftigelseseffekten af Esbjerg Havn i og uden for Esbjerg på 17.000 arbejdspladser.

Esbjerg Havn planlægger yderligere ekspansion

Esbjerg Havn er et knudepunkt for havvind, og vækstpotentialet er stort de kommende år. Der er udsigt til, at der skal installeres op mod 100 GW i Nordsøen inden 2030 – en 5-dobling i forhold til i dag. Og det vil kræve møller af endnu større dimensioner end i dag.

Nye faciliteter på Esbjerg Havn kan bidrage til en bæredygtig udvikling ved at nedbringe transportomkostningerne mellem produktion og installationssted.

- Esbjerg har en unik position i et hastigt voksende vindmarked og i Nordsøen, som er en af nøglerne til Europas klimaomstilling. Derfor er vi glade for muligheden for at være med til at bygge videre på den position og skabe forudsætninger for fremtidig grøn vækst i området. Vi vil gerne være med til at løfte industrien til nye højder, siger Senior Advisor Niels Vallø fra Infranode.

For Infranode, der investerer langsigtet i infrastruktur i Norden med et stærkt bæredygtigt fokus, er Esbjerg Havn et oplagt strategisk valg.

- Denne investering er et led i vores strategi om at være en langsigtet partner for den offentlige sektor i den grønne omstilling, vi ser over hele Danmark og i Norden. Og vi ser frem til at investere i flere danske infrastrukturprojekter, siger Joel Löfroth, der er ansvarlig for Infranodes aktiviteter i Danmark.

De kommende investeringer i Esbjerg Havn udgør Infranodes andet, store infrastrukturprojekt i Danmark. I december investerede Infranode i Nordens største solcellepark, der nu etableres i Vandel tæt ved Billund.

Forudsætningerne for vindvækst er på plads

Esbjerg Havn lægger vægt på, at aftalen med Infranode giver adgang til finansiering af faciliteter– særligt i en Covid19-udfordret verden – så manglende kapital ikke bliver et benspænd for den grønne vækst i Europa.

- Vi har et virkeligt stærkt udgangspunkt i Esbjerg og i hele Danmark i forhold til grøn energi. De fysiske rammer på Esbjerg Havn er til stede, og med denne aftale sikrer vi også de nødvendige, økonomiske rammer for at kunne forløse det store potentiale og etablere den nødvendige produktionskapacitet, siger havnedirektør Dennis Jul Pedersen.

  

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.034