23948sdkhjf

Succesmodel genanvendt til at redde danske arbejdspladser OG klimaet

| Af Preben Birr-Pedersen, House of Energy | Tip redaktionen om en historie

Covid-19 har bragt Danmark og resten af verden ud i krise, hvis omfang vi endnu ikke kender, men sikkert er det, at det er omkostningstungt - for danskerne og for Danmark. Regeringen, dansk erhvervsliv og en række organisationer og myndigheder lægger lige nu enorme kræfter i at redde både arbejdspladser, danskernes sundhed og dansk økonomi. Det er alle mand til pumperne, og alle ideer er velkomne, siger regeringen. Så hvorfor ikke bare genbruge den opskrift, der med succes har gjort dansk vindindustri globalt førende?

70 procentsmålet er ambitiøst. Ambitioner er der ikke noget i vejen med, når det handler om den fælles fremtid for vores klode og fremtidens rene energiforsyninger.

Men som situationen er nu, skal der i særlig grad ambitioner på bordet, når det handler om Danmark på den anden side af Covid-19, og hvordan vi sikrer arbejdspladser og fremtidig vækst.

For at få et klart udsyn fremad skal man nogle gange bare kigge sig tilbage. Vi kan nemlig, hvis vi vil, destillere 25 års erfaring fra vindindustrien ned til en femårs succesmodel.

Det er en model, der kan bringe Danmark i front, sikre os en klimavenlig, stabil og høj forsyningssikkerhed i fremtidens energiproduktion og samtidig skabe arbejdspladser.

Mange af de nye grønne teknologier står med samme udfordringer, som vindindustrien stod overfor i sin tid. Dengang troede man heller ikke, at vindkraft kunne blive konkurrencedygtig med traditionelle energiformer.

Men hvad skete? Visionære danske politikere, virksomheder og entusiastiske mennesker fandt sammen en vej, der skabte en model for en vedvarende ren energikilde med et stort eksportpotentiale. Denne fremsynethed tiltrak investorerne "and the rest is history”, som man siger. Men vi siger også, at vi kan gøre det igen - før nogle andre.

Vi skal tænke i erfaringer
Den helt unikke position, vi har opnået på vindområdet, hvor vi i de seneste årtier er lykkedes med at tage førertrøjen og beholde den på, er stadig forbløffende i tal:

Selvom markedet har ændret sig over de seneste år, og andre lande har fundet vej til teknologi, knowhow og opgaver, omsatte den danske vindmøllebranche stadig for 148,8 mia. kr. i 2018. Eksporten af vindenergiteknologi og -services lå på 54,8 mia. kr. og antallet af fuldtidsbeskæftigede i vindmøllebranchen var samme år på 32.774 (Kilde: Wind Denmark).

Vi gjorde det helt rigtige, da vindmølleudviklingen, opsætningen og driften blev støttet. Helt intuitivt traf de danske politikere de rigtige beslutninger. På den måde kom vi i Danmark før englænderne, som faktisk på det tidspunkt var langt foran os på vindteknologi.

I Danmark fandt vi fodslaget på en række helt centrale områder, og fik dermed skabt et helt unikt afsæt for at skabe en model, som vi med sædvanlig dansk snilde kan overføre til andre energiformer eller -teknologier. Det handler nemlig ikke så meget om hvad – altså hvilken specifik teknologi - men i allerhøjeste grad om, hvordan vi kan få mange forskellige teknologier til hver især at blive lige så succesfulde som vindområdet blev.

Gentag succesen med de fire centrale erfaringer
Ved at bruge de fire centrale erfaringer, kan vi koncentrere 25 års erfaring fra vindområdet og gentage succesen på fem år – og ikke bare én teknologi ad gangen, men flere samtidig. Det kan gøres sådan her:

  1. Politisk velvilje
  2. Langsigtede rammebetingelser
  3. Støtte til udvikling og demonstration
  4. Målrettet forskning og test

Med andre ord viser erfaringerne, at vi har en afprøvet model, der kan give os en motorvej direkte ind i fremtiden. Ja, det er en model, der giver økonomisk starthjælp til givne teknologier, men som Klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen selv konstaterede for nylig, så varer støtten ikke ved, når barnet kan cykle selv. ”Det går stærkere i den rigtige retning, end jeg havde turdet håbe på. Det er ret vildt, at vi har fået 2,5 gange mere vedvarende energi end planlagt for under halvdelen af prisen. Jeg kan ikke sige præcist, hvornår vi når en støttefri fremtid, men den nærmer sig med hastige skridt”, sagde ministeren til Ritzau i december om den historisk lave økonomiske støtte til landvindmøller og solceller, som nu er konkurrencedygtige på markedsvilkår.

Én model, mange teknologier
Hvis det gøres rigtigt på hvert af de fire områder, har vi en bæredygtig forretningsmodel for alle de nye energiteknologier, der er undervejs. Vi ved, at det blandt andet er vigtigt at få løst hele udfordringen med energilagring. Hvis man skal sige det populært, så er elektricitet nok den mest letfordærvelige vare, vi har, da den skal bruges i det øjeblik, den bliver produceret. Ergo må vi tænke nyt, fx ved at introducere Power-to-X (P2X), som er ”det nye sort” indenfor grøn teknologi.

For nylig opfordrede 60 centrale aktører på energiområdet politikerne til at understøtte en ambitiøs indfasning af teknologien, fordi den har så stort et potentiale. Dette kan let gøres med fire-trins modellen, der som sagt også kan bruges af andre teknologier, som bølgekraft, biogas, energilagring og lign.

Vi har allerede den rigtige knowhow og viden, og vi har førende forskere og innovative virksomheder, der alle er klar til at komme ud af starthullerne og levere på regeringens ambitioner. Denne gang har vi ikke 25 år, men kun fem år til at modne de teknologier der skal rulles ud i stor skala for at bidrage signifikant på målet om 10 år. Hvis altså de fire centrale erfaringer implementeres nu! Hvem vil sige nej til grøn omstilling og nye arbejdspladser?

Vis mod! Vi har ikke råd til at lade være
Hvad koster det så at gå den vej? Hvis vi skal være ærlige, så kender vi endnu ikke de endelige samfundsmæssige beregninger i forhold til de enkelte teknologier, men de er godt på vej. Derudover ligger der også i modellen netop et fokus på forskningen og muligheden for at få kontinuerlig viden, også økonomisk, mens vi rykker fremad og opad - ja faktisk skyder genvej til en mere klimavenlig fremtid med vækst og arbejdspladser.

Dette er ikke et spørgsmål om omkostningerne ved grøn vækst, men om vi har råd til ikke at ville investere i disse nye energiteknologier. Altså bør denne vision også være en naturlig følgesvend til de ambitioner, som klimaministeren, regeringen og øvrige politikere har for klimaet og især nu for Danmarks fremtid. Så kære politikere: vis mod til at lære af erfaringerne, bruge dem på de nye teknologier - samtidig - og bak op med de rigtige beslutninger. Vi har faktisk ikke råd til lade være.

Fire nøglefaktorer bag successen i vind

Politisk vilje
Fra sidst i 1970,erne har vindmølleindustrien med korte afbrydelser nydt godt af støtten fra et stærkt politisk flertal, som ønskede at fremme vedvarende energi.

Etablering af marked og rammebetingelser

Et 40 procents etableringstilskud til kommercielle projekter skabte tidlig dansk efterspørgsel og dermed et hjemmemarked, som førte til konkurrence, innovation og faldende priser.

Elselskaberne fik tilslutningspligt, og der kom faste, langsigtede tilskud på vindkraftstrøm. Disse og langsigtede rammebetingelser gav industrien mulighed for rimeligt at sikre investeringer i innovation og produktion. 

Støtte til udvikling og demonstration

Regeringens beslutning om etablering af og støtte til demonstrationsanlæg med havmøller var helt afgørende for udviklingen.

Forskning og Innovation

Forskningen blev tidligt stærkt knyttet til godkendelsesordningen for vindmøller og fik dermed solid forbindelse til industrien. 

Den vigtigste succesfaktor har dog være innovation og industrialisering mulliggjort af langsigtede rammebetingelser.

Kilde: Henrik Stiesdal

Hold dig opdateret med Energy Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (2)
Forsiden lige nu

NKT udnævner ny CFO

Nye energiprojekter på vej

Inga skal tygge sig gennem Nordhavns undergrund

Eurowind får grønt lys til hybridpark

1

Vejen banet for en grønnere varme: Dispensation fra kraftvarmekravet i hus

Video: Vindmølletårn af træ har rejst sig på Bjørkø

Nyhedsbrev

12.582 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Siemens Gamesa render med 496 MW fransk vind

Online Avis Arkiv

Energistyrelsen godkender 50 MW havvandsvarmepumpe, el- og fliskedler

De sætter signal til Aalborgs letbane på gummihjul

Klimaminister overvejer fortsat oliejagt i Nordsøen i 2050'erne

Hofor: Bygherre krævede spildevandsudledning i maj. Løgn, siger bygherre

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Trædesten for bioversitet: Solcelleanlæg i Blangslev sætter barren højt

Nordjyske varmeværker kobles sammen

Blue Energy slæber konkurrent i retten

Vestas lander hidtil største ordre i Vietnam

Første MHI Vestas-møller installeret i hollandsk havmøllepark

Vestas topper stadig verdens vindmølle-hierarki

2

Djursk vind-offensiv: Vil have ny stor havmøllepark i Kattegat

GreenGo indgår tysk partnerskab om 500 MW dansk solportefølje

Affaldsdirektør: Miljø og varmekunder betaler for importstop

Stop for import af affald vil ifølge Dansk Affaldsforening resultere i højere varmepriser og miljøbelastning.

11 organisationer stiller borgerforslag: Stop oliejagt i Nordsøen

1

Minister vil stoppe import af udenlandsk affald

Terma leverer til amerikanske vindmølleparker

Forsyning Helsingør advarer mod aggressive telefonsælgere

Danfoss og Grundfos forfølger milliardmarked i tæt parløb

Ny CEO hos Connected Wind Services

Ny formand for Dansk Batteriselskab

Danske Kraftvarmeværker får ny direktør

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Kamstrup: - Vi skaffer nye ordrer rent virtuelt

2

De første 500 ton affaldsplast er landet hos Quantafuel

Sønderjysk elektronikproducent henter ny medejer

Politisk aftale om bedre klimatilpasning på plads

Nye energiprojekter på vej

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Prysmian tildelt € 270 mio. søkabelprojekter i Grækenland

VS Automatic A/S har nået det højeste PRO Partner niveau

Black pellets - Ideel grøn tilsats til fastbrændsel

Kåret som Eliteleverandør 2020 til det offentlige

NYHED: Automatisk adgang til hele vores webinar-bibliotek!

AutoCAD: Gode muligheder for opgradering af kompetencerne

Undgå maskinnedbrud og overophedningsskader!

Hold styr på dokumentationen på løftegrejet med CS-Portalen

Aircold Komfortkøling - Opnå et behageligt indeklima!

30.000 brugere over hele verden

Technoflex Koblinger

Nyt job? Veltec søger ny medarbejder

SynFlex udvider sit tape-sortiment markant

Brugte kranløsninger hurtig levering billig pris

SILHORKO skal rense regnvand i Aarhus-bydelen NYE

Kåring af Årets skolebyggeri 2020 - stem på din favorit

Lad os skabe varmen og forlæng sommeraftenerne!

Kompakt, alsidig og stærk frekvensomformer

Re-certificering ISO 9001 og ISO 14001

Håndspritstander incl håndsprit - se her ;)

Gratis webinar d. 5/6: Ny og bedre armerings-nummerering

Når standard-modellen bliver opgraderet

on/off eller PID regulering?

Undgå indreguleringsfejl i jeres driftsanlæg

Stellar Fibre

Send til en kollega

0.156