23948sdkhjf

Aalborg Portland investerer tre-cifret millionbeløb i overskudsvarme og bæredygtige brændsler

Hos Aalborg Portland A/S er bæredygtighed og grøn omstilling til stadighed et nøgleområde. Det er nemlig både godt for miljøet og godt for regnskabet. Og med nyligt tilsagn fra koncernen om yderligere investeringer over de kommende tre år, så kan Aalborg Portland fortsætte jagten på både de små marginaler og de store landvindinger i den grønne omstilling.

Til efteråret er man klar til at markedsføre et nyt og grønnere cementprodukt, FutureCem, der er et af resultaterne af den hidtidige produktudvikling og nye produkter er allerede under udvikling. 

- Forudsætningerne for at være en ansvarlig fremtidig cement-leverandør er, at man har grønne produkter i sin portefølje. Og jo før man er klar med dem, jo mere konkurrencedygtig er man, siger direktør for Aalborg Portland A/S, Michael Lundgaard Thomsen. Han forklarer, at der i de kommende år vil blive skruet op for ambitionerne for mere bæredygtighed i produktionen på den store fabrik ved Limfjorden.

- Den største del af de 750 millioner kroner kommer vi til at udvikle for her i Danmark. Vi har historisk set altid været langt fremme med udviklingen, også før det kom til at hedde grøn omstilling og bæredygtigheds-dagsorden, siger Michael Lundgaard Thomsen, der udpeger fem konkrete indsatsområder, der skal arbejdes på i de kommende år.

Trecifret millionbeløb
Udviklingsprojekterne i de kommende år kommer til at handle om genanvendelse af overskudsvarme fra produktionen, energieffektivisering, forskning i erstatning af fossile brændstoffer, bæredygtige investeringer og slutteligt et projekt med mindre aftryk på lokalområdet. Mindre støv og støj.

Den største investering i de kommende år bliver et trecifret millionbeløb i endnu et projekt, hvor varmen fra produktionen på fabrikken på østsiden af Aalborg bliver genanvendt til at varme husstande op inde i byen. På nuværende tidspunkt genanvendes overskudsvarme fra Aalborg Portland til at opvarme 25.000 husstande. I det nye projekt skal der indvindes varme til yderligere 10.000 husstande.

- Det sparer ikke os for energi, men det hjælper andre med at spare energi og i det helt store regnskab hænger det hele jo sammen, og derfor er det et godt projekt, siger Michael Lundgaard Thomsen.

De store ovne på Aalborg Portland kræver store mængder energi. På nuværende tidspunkt er det primært fossile brændstoffer, der brændes af for at opnå de ekstreme varmegrader, der skal til for at producere cement. I nye projekter skal der arbejdes videre med at erstatte kul med eksempelvis affald og biogas. 
På energieffektivisering-fronten har man hos Aalborg Portland allerede plukket de lavest hængende frugter, men der kan altid findes steder, hvor der kan spares strøm. 

Penge i udvikling
Det kan godt være, at vi i kølvandet på den aktuelle corona-krise kommer til at se følger i form af økonomisk nedgang i byggeriet. Men samlet set vil det alt andet lige kun blive en parantes i forhold til den stigende efterspørgsel på mere bæredygtig cement og beton. Vi skal fortsat bygge huse, etageejendomme og broer. Og med stigende velstand i Kina, Indien og Afrika vil efterspørgslen blot stige og stige i de kommende årtier. 

Med den aktuelle klimadagsorden, så vil kunderne i fremtiden i stadig højere grad efterspørge grønne produkter og en leverandør, der kan fremvise et lavere CO2-aftryk. Derfor er det en god ide at investere nu, så man kan høste frugterne i årene, der kommer  

- Det er ikke udelukkende for at spare CO2. Det er også en rigtig fornuftig forretningsmodel, siger Michael Lundgaard Thomsen, der også er formand for Klimapartnerskabet for den energiintensive industri i Danmark. I den funktion anbefaler han stat og regering at arbejde med gulerod frem for med pisk over for de producenter, der bruger mest energi herhjemme

- Hvis man vil drive den grønne omstilling fremad, så skal man ikke gøre det ved at straffe producenterne med afgifter, men i stedet sætte nogle intelligente standarder for produkterne, mener Michael Lundgaard Thomsen.

Aalborg Portland A/S blev grundlagt i 1889 og er i dag en af verdens mest avancerede cementfabrikker. Der produceres hvert år 2,4 millioner ton cement og virksomheden bruger omkring to procent af hele Danmarks strømforbrug. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1