23948sdkhjf

Ny form for kollektiv varmeforsyning skal udbredes i Danmark

- En ny type klimavenlig kollektiv varmeforsyning, der også kan levere køling, skal rulles ud i Danmark. Derefter skal det gøres til en ny dansk eksportsucces, som kan følge i fjernvarmens fodspor.

Sådan lyder den ambitiøse målsætning for den nystiftede forening Termonet Danmark.

Formand for foreningen er Søren Skjold Andersen og han fortæller, at selvom det lyder som fjernvarme, så er det det ikke.

- Vores termonet er anerkendt som værende på linje med fjernvarme, men det er ikke fjernvarme og det skal heller ikke ses som en konkurrent til fjernvarmen, siger Søren Skjold Andersen til Energy Supply.

Termonettet er som fjernvarmen en kollektiv forsyningsstruktur, men termonettet kan noget som fjernvarmen ikke kan, siger Søren Skjold Andersen.

- Det kan levere køling, siger han.

Teknologien er på plads
Søren Skjold Andersen har stor tiltro til termonettet og den opgave, som den nystiftede forening står overfor. Heldigvis er der godt styr på både teknologi og aktører.

- Al den nødvendige teknologi er på plads. Det er jo egentligt bare et stort jordvarmeanlæg. Vi kender jordvarme og vi kender jordkøling, men det etableres normalt kun på en enkelt eller nogle få matrikler. Der er store fordele ved at tænke det ind i en ny form for kollektiv forsyningsstruktur, hvor flere anlæg kobles på et fælles net, siger han og tilføjer:

- Det kræver nye måder at tænke på, bedre finansieringsmodeller og samarbejde på tværs mellem teknikere, forskere og myndigheder. Derfor har vi nu etableret foreningen Termonet Danmark.

Findes fem steder
Der findes allerede fem termonet i Danmark, som er i drift eller under etablering – i Silkeborg, Skjoldbjerg ved Billund, Brenderup, Værløse og snart også i Jyllinge.

Termonet Danmark skal som tværgående forum bane vejen for, at den nye forsyningsstruktur bliver kendt og udbredt yderligere - specielt i de dele af landet, hvor det ikke er økonomisk rentabelt at etablere fjernvarme.

- Alle steder, hvor bygninger ligger i nærheden af hinanden, er det potentiale for etablering af små eller større termonet, som kan levere både varme og køling. Det gælder i særlig grad i nærheden af virksomheder med spildvarme eller behøv for køling. Det handler egentlig bare om at komme i gang, siger Søren Skjold Andersen.

Han peger på de såkaldte olielandsbyer, som nogle af de områder der står først for, når foreningen skal til at kigge på mulighederne for udbredelsen af termonettet.

Derudover ser han et stort potentiale i nyudstykninger, da der i nye huse ofte er behov for både varme og køl.

Som udgangspunkt er der ingen begrænsninger for hvor mange husstande, der kan kobles på et net. Det mindste af de fem termonet i Danmark tæller kun tre husstande, mens det største tæller 49 rækkehuse i Jyllinge.

Borgmester ser stort potentiale
Termonet er anerkendt af den grønne tænketank Concito som en af fremtidens lovende klimaløsninger i Danmark. Flere danske kommuner har lokalt faste rammer, som giver mulighed for at den nye varme- og kølingsinfrastruktur kan etableres. En af de kommuner, der er gået i front, er Middelfart Kommune, som også er medstifter af Termonet Danmark.

- Måden byer skal planlægges og tilpasses på i fremtiden kræver nye teknologier. Forsyning af varme og køling skal være fleksibel, det skal være grønt, det må ikke fylde i gadebilledet, det må ikke larme, og det skal væresuper effektivt. De krav opfylder termonet, og derfor tror jeg, at vi kommer til at se mange af dem, ikke bare i Danamark, men i hele verden. Det bliver en ny dansk eksportmulighed, siger borgmester Johannes Lundsfryd Jensen.

Termonet Danmark

Termonet Danmark holdt stiftende generalforsamling den 16. april 2020.

Her blev følgende valgt ind i bestyrelsen:

Søren Skjold Andersen (GeoDrilling), fmd.

Kristina Søgaard (Penta Advokater), næstfmd

Kristian Karlsen (Bravida)

Morten Westergaard (Middelfart Kommune)

Søren Erbs Poulsen (VIA University)

De øvrige stiftende medlemmer er:

Bjørn Kassøe Andersen, Direction Group

Helge Busk, Penta Advokater

Jan Salomonsen, Bravida

Jesper Jøns Rømer, Damgaard Rådgivende Ingeniører

Mareike Johannsen, Middelfart Kommune

Marianne Bredgaard Karlsson, Lysna

Søren Jensen, Klimadan

Kilde: Termonet Danmark

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062