23948sdkhjf

Nu kører Danmarks første brintbusser i Nordjylland

På mandag gør det løs på udvalgte bybusruter og regionale ruter

På mandag 20. april tages Danmarks tre første brintbusser officielt i drift i Nordjylland.

Det sker på initiativ fra Region Nordjylland og Aalborg Kommune, som via et EU-projekt vil afprøve brintbusser som en klimavenlig teknologi og transportform til glæde og gavn for miljøet, passagererne og erhvervslivet, skriver Region Nordjylland i en pressemeddelelse.

Nordjylland bliver dermed første sted i landet, hvor den klimavenlige teknologi afprøves inden for tung transport i regionens kollektive trafik.

De seneste fire uger har busserne kørt testkørsler på udvalgte ruter, med og uden passagerer. Det forløb godt, og nu bliver brintbusserne en fast del af landsdelens kollektive trafik.

- Vi er stolte af at kunne gå forrest og tilbyde rejsende i Nordjylland at tage bussen med endnu grønnere samvittighed end før, siger regionsrådsformand Ulla Astman.

- De nye busser kører på brint, som er produceret med vedvarende energi, hvilket både reducerer CO2-udledningen markant og samtidig helt fjerner partikelforurening i nærmiljøet, fordi busserne kun udleder vanddamp, tilføjer hun

Region Nordjylland og Aalborg Kommune står bag initiativet i forsøg på at gå forrest i den grønne omstilling af Danmarks tunge transport. De har sammen købt de tre brintbusser, som i samarbejde med Nordjyllands Trafikselskab vil blive indsat på udvalgte bybusruter i Aalborg og regionale busruter i Nordjylland i en testperiode, der ventes af vare tre år.

Initiativet er led i EU-projekt 3Emotion, hvor i alt 29 brintbusser skal køre i London, Aalborg, Rotterdam, Versailles og Pau for at undersøge potentialet i brint som et klimavenligt brændstof i kollektiv trafik.

Bliver forsøget en succes, så brint som brændstof kan rulles ud i stor skala, vil det være et bidrag til, at Danmark kan nå målsætningerne i regeringens klimalov 2020 og FN’s klimaaftale, Paris-aftalen 2015.

- Energi- og klimainitiativer er en drivkraft for erhvervsudviklingen i Nordjylland. Særligt inden for vedvarende energi står vi stærkt med virksomheder, der er specialiserede i blandt andet brint, brændselsceller og grøn omstilling. Når vi går forrest med Danmarks første brintbusser, er det derfor også med forventning om, at initiativet vil bidrage med viden og erfaringer, der kan bruges i nordjyske virksomheders udvikling og styrke deres position på det globale marked, siger Ole Stavad, formand for udvalg for Regional Udvikling i Region Nordjylland, i pressemeddelelsen.

Busser og brint-tankanlæg
Region Nordjylland og Aalborg Kommune har købt tre brintbusser, som er Danmarks første.

Nordjylland bliver dermed første sted i landet, hvor den klimavenlige teknologi afprøves i den kollektive trafik.

Afprøvningen er led i EU-projektet 3Emotion, hvor i alt 29 brintbusser ruller ud på de europæiske veje med det formål at undersøge potentialet i brint som brændstof i kollektiv trafik. Som en del af projektet har Region Nordjylland også købt et brinttankanlæg, hvor der via elektrolyse produceres grøn brint til busserne.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.19