23948sdkhjf

Rekordlave afregningspriser presses af covid-19

De første måneder af 2020 har på grund af en mild vinter og meget nedbør været præget af et nedadgående pres på afregningspriserne for danske vindmøller. Covid-19 er en faktor, der på kort sigt presser priserne yderligere nedad.

Søren Klinge, der er elmarkedschef i Wind Denmark, henviser dog til, at elmarkedet forventer et lidt højere prisniveau, når vi når til sommer.

Januars afregningspriser endte i Vestdanmark på 18,0 øre/kWh og i Østdanmark på 18,8 øre/kWh, hvilket var et betydeligt fald sammenlignet med niveauet for 2019. I den efterfølgende måned kom endnu et dyk i afregningsprisen for dansk vindenergi i form af et rekordlavt niveau på 9,6 øre/kWh i Vestdanmark og 10,9 øre/kWh i Østdanmark.

Februars niveau for afregningsprisen er ikke set lavere siden sommeren 2015 og var et resultat af en række sammenfaldende faktorer: En høj elproduktion fra de danske vindmøller, et lavt elforbrug hos de svenske og norske elforbrugere og et stort overskud af vand i de nordiske vandmagasiner. Dertil har lave priser på råvaremarkederne for brændsler og C02-kvoter heller ikke trukket elmarkedet i en opadgående retning, skriver Wind Denmark på sin hjemmeside.

Med ankomsten af Covid-19 og nedlukningen af det danske samfund fra midten af uge 11 er der tilføjet en ny faktor, der lægger yderligere pres på afregningsprisen for danske mølleejere, da elforbruget herhjemme og i vores nabolande forventes at blive mindre som følge af lavere aktivitet.

- Generelt er de lave afregningspriser et udtryk for fundamentale bevægelser i markedet. Covid-19 er kun én blandt flere faktorer, der har presset elpriserne nedad siden januar. Indtil videre har vi set en mindre påvirkning af spotpriserne siden i midten af sidste uge, hvor priserne i weekenden var særligt lave – men det ses også under mere normale markedsforhold, forklarer Søren Klinge, elmarkedschef i Wind Denmark.

Forventninger påvirket af Covid-19
Forventningerne til fremtidens afregningspriser i forwardmarkedet begynder at blive påvirket at virussens indvirkning på økonomien med mærkbare ændringer til følge: Udmeldingen af fastpriskontakter fra Energi Danmark mandag d. 16. mart viste, at man forventer en afregningspris på omkring 12,86 øre/kWh i april i Vestdanmark. Den 4. marts - altså inden situationen med covid-19 - var forventningen fra den samme udbyder en afregningspris i april på 14,61 øre/kWh.

- Prisniveauerne for fastpriskontrakterne viser, det er uundgåeligt, at forventningerne til afregningspriserne rammes af en så stor påvirkning af økonomien. Det er de fundamentale faktorer, som spiller en afgørende rolle for prissætningen og på kort sigt må man som mølleejer indstille sig på, at der ikke er udsigt til en forbedring. I forhold til det generelle niveau for afregningsprisen tyder alt dog på, at elmarkedet forventer en forbedring, når vi kommer nærmere sommeren, fortsætter Søren Klinge.

Den 4. marts forventede Vindenergi Danmark en afregningspris på 16,10 øre/kWh i Vestdanmark i andet kvartal, og den forventning var mandag den 16. marts faldet til 14,21 øre/kWh. I Østdanmark forventedes mandag den 16. marts et prisniveau på 16,06 øre/kWh for andet kvartal, hvilket var et fald fra 17,28 øre/kWh siden starten af måneden.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kilde: Kilde: Wind Denmark

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125