23948sdkhjf

Trio modtager Vindmølleprisen 2022

På Ejerforums årsmøde i Vingsted modtog Torgny Møller, Strange Skriver og Kristian Jakobsen Vindmølleprisen 2022. Trioen modtog prisen for deres indsats med at samle de danske vindmølleejeres tekniske, politiske og organisatoriske interesser og dermed være med til at støbe det fundament, der har gjort Danmark til et grønt foregangsland i hele verden.

Vindmølleprisen er siden 1990 tildelt en eller flere personer for deres særlige indsats for at fremme vindenergi. Blandt tidligere modtagere er blandt andet Svend Auken (2009), Connie Hedegaard (2010) og Henrik Stiesdal (2015).

Vindmølleprisen 2022 blev på Ejerforums årsmøde i Vingsted tildelt tre vindmøllepionerer, der i mere end en menneskealder har sat deres præg på den danske vindmøllesektor.

- Vindmølleprisen tildeles Torgny Møller, Strange Skriver og Kristian Jakobsen for den indsats, som de har ydet for den danske vindmøllesektor i almindelighed og de danske vindmølleejere i særdeleshed. Med prisen ønsker vi at markere og anerkende den historiske hovedrolle, som de tre modtagere hver især har haft med at samle danske vindmølleejere i én forening, hvor både store og små vindmøllejere har følt sig hjemme, siger Per Bjerke Hansen, bestyrelsesmedlem i Wind Denmark’s Ejerforum, der tildeler Vindmølleprisen.

Torgny Møller - kritiske øjne og en skarp pen

I 1976 var journalist og vindmøllepioner Torgny Møller med til at skyde det danske vindmølleeventyr i gang, da han rejste en af de første danske vindmøller - en 22 kW Rissager-vindmølle - ved sit hjem på Vrinners Hoved på Mols. To år efter lagde Torgny Møller hus til, da Danmarks Vindmølleforening blev stiftet ved hans køkkenbord i 1978.

- Danmarks Vindmølleforening bestod i det første år af 10 medlemmer. Dengang blev det betragtet som useriøst, at danske vindmøller skulle skabe beskæftigelse og eksport, reducere elprisen og være et alternativ til fossile brændsler. I dag er alle punkter gået i opfyldelse – og også mere end nogen af os nogensinde havde drømt om, siger Torgny Møller.

Fra 1978 til 2019 var Torgny Møller redaktør for Danmarks Vindmølleforenings medlemsblad Naturlig Energi, hvor Torgny Møller med sine kritiske øjne og skarpe pen blev vindmølleejernes fremmeste bannerfører i den rivende politiske og tekniske udvikling.

- Jeg er naturligvis beæret over at modtage Vindmølleprisen 2022 og ser frem til at følge udviklingen, hvor vindmøller forbliver den bærende kraft i elektrificeringen af samfundet til gavn for klimaet og en friere verden, siger Torgny Møller.

Strange Skriver – ingen færdigudviklet vindmølle

Vindmølleprisen modtages også af en anden vindmøllepioner, der har været i alle tænkelige kringelkroge af den danske vindmøllesektor. Strange Skriver, der som uvildig konsulent har rådgivet mølleejere og myndigheder i 30 år og har leveret teknisk bistand på tusindvis af danske vindmøller - fra de ældste landvindmøller til de nye og større havvindmøller.

- Det har altid været en branche i rivende udvikling, men jeg plejer at sige, at der i løbet af min tid ikke er leveret en færdigudviklet vindmølle. Først efter en håndfuld år med diverse retrofit og udskiftning af vindmøllekomponenter kan vindmøllen køre nogenlunde fejlfrit, og så er nye og større vindmøller kommet ud på markedet, siger Strange Skriver.

I 2019 fusionerede Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien og blev til Wind Denmark. Den tekniske afdeling gik over til Wind Denmark under navnet Nordic Wind Consultants, hvor Strange Skriver var direktør til 2021. Siden er han fortsat i Nordic Wind Consultants i en konsulentrolle.

”Jeg er naturligvis meget beæret og stolt over at modtage vindmølleprisen 2022 med Torgny Møller og Kristian Jakobsen, som jeg har samarbejdet tæt med i alle årene. Det har været en fantastisk rejse at være en del af det danske vindmølleeventyr, og jeg satser da på at være til rådighed i mange år endnu, siger Strange Skriver.

Kristian Jakobsen – samle kræfterne og sætte turbo på elektrificering

På scenen i Vingsted overraskede Per Bjerke Hansen den sidste modtager af Vindmølleprisen 2022. Nemlig Kristian Jakobsen, der siden 2001 har stået i spidsen for danske vindmølleejere- Først som formand for Danmarks Vindmølleforening, hvor han havde en hovedrolle i sammenlægningen med Vindmølleindustrien til Wind Denmark i 2019.

Som formand for Wind Denmark’s Ejerforum har Kristian Jakobsen også haft en afgørende finger med i drøftelserne om den nye sammenlægning mellem Wind Denmark, Dansk Solkraft og Dansk Energi til Green Power Denmark. Han frem til som formand for Ejerforum at fortsætte sit arbejde i den nye forenings bestyrelse og forretningsudvalg.

- Jeg vil mene, at Kristian Jakobsen uden sammenligning er den dygtigste og mest betydningsfulde formand, der har været herhjemme i forhold til at samle vindmølleejernes interesser under en fane. Det er Kristians indsats, som betyder, vi står så stærkt, som vi gør i dag, siger Per Bjerke Hansen fra scenen.

- Jeg er naturligvis glad og beæret over, at jeg sammen med vindmøllepionerer som Torgny Møller og Strange Skriver modtager Vindmølleprisen 2022. Nu handler det om at samle kræfterne og få sat turbo på elektrificeringen. Det har ikke kun energisektoren, men også samfundet en interesse, fordi skal hurtigst muligt omstilles os i kampen imod klimaforandringerne og afhængigheden af Vladimir Putins gas, sagde Kristian Jakobsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079