23948sdkhjf

Hydrogen Valley er videncenter for Power-to-X

Overskydende grøn elektricitet fra vindmøller skal omdannes til brint, der skal være en kernekomponent i CO2-neutral transport

PtX, som Power-to-X-fænomenet ofte forkortes til, dækker over forædlingen af overskudsenergi fra vindmøller og solceller, der via elektrolyse omdannes til brint. Brinten kan enten bruges direkte som et brændstof eller reformeres til såkaldte E-fuels ved tilsætning af CO2 eller kvælstof.

Altså ”elektricitetsbaseret” flydende brændstoffer som f.eks. metanol og ammoniak, der begge i skibsfartsbranchen betragtes som potentielle fremtidige bunkertyper – ligesom andre E-fuels potentielt ville kunne erstatte fossiltbaseret flybrændstof.

PtX spiller da også en central rolle i regeringens 70 pct. reduktionsmål for Danmarks CO2-udledning i 2030. Et af de vigtigste videncentre for PtX er erhvervsparken Hydrogen Valley i Hobro.

– Hvis man henover et år estimerer, hvor meget vind, der produceres på Nordsøen, som ikke matcher det danske forbrug, så er man allerede i dag oppe på mange hundrede gigawatttimer. Og med de planlagte offshore vind-projekter i Nordsøen vil overskudsproduktionen i de perioder, hvor strømmen ikke efterspørges i landnettet, blive flere gange større, forklarer Søren Bjerregaard Pedersen, direktør i Hydrogen Valley, til Søfart.

Balance og businesscase

Det er ifølge Søren Bjerregaard Pedersen dér potentialet for PtX findes. Udover at kunne producere CO2-neutrale transportable brændstoffer, vil PtX også kunne skabe en bedre businesscase for dem, der investerer i vindmøller. Samtidigt vil PtX bidrage til, at landets samlede energisystem, forsyningsmæssigt, vil blive mere afbalanceret i takt med, at en stadig større andel af strømproduktionen udgøres af vindafhængig energi.

Geologisk set er Hobro placeret oven på en jysk akse af saltholdige underjordiske kaverner, der egner til godt til opbevaring af gasarter under tryk. Noget Energinet allerede udnytter i Lille Torup ved Viborg, hvor de underjordiske hulrum bruges til opbevaring af naturgas.

Læs også: Fra PtX-idé til virkelighed: Danmarks første eMethanolanlæg producerer flydende el

– Skal der økonomi i lagring af store mængder el, så skal samme princip benyttes i et energisystem, hvori der indgår PtX. Selve elektrolyseprocessen er gammelkendt teknologi, da brinten altid har været et efterspurgt produkt i kemikalieindustrien.

– Det nye er, at brinten produceres af vedvarende energi, der ellers ikke ville blive anvendt. Det gør, at en i øvrigt meget energikrævende elektrolyseproces kan gøres grøn. Processen er samtidigt meget fleksibel ift. hele tiden at skulle tilpasse sig mængden af overskudsstrøm, og lige nu overvejes det om brintproduktionen kan foregå offshore ved møllerne, og så forbindes til land med gasrørledninger, forklarer Søren Bjerregaard Pedersen.

Store udfordringer

Selvom der er tale om overskudsstrøm, så tror Søren Bjerregaard Pedersen dog, at der helt naturligt også vil komme et fokus på at gøre elektrolyseprocessen mere energieffektiv end den er i dag. Bl.a. med nye elektrolysemetoder, noget som Haldor Topsøe bl.a. arbejder på, ligesom der også er en gevinst ved at udnytte varmeenergien fra processen.

Selv om der er meget mere vindenergi på vej til det danske energinet, så vokser trænerne dog ikke ind i himlen lige foreløbigt. Men andre er der store kapacitetsmæssige barrierer for, at f.eks. ammoniak produceret ved hjælp af brint i nær fremtid kan udgøre et CO2-neutralt bunkeralternativ til de skibe i den danske handelsflåde, som ikke har mulighed for at overgå til el-drift.

Søren Bjerregaard Pedersen peger her på en undersøgelse lavet af Energinet, der anslår, at det med dagens teknologi ville kræve hele Horns Rev 3-parkens samlede årlige produktion på 1.700 gigawatttimer at producere tilstrækkelig ammoniak til at holde to af Mærsks i alt 31 mere end 18.000 TEU store Triple-E-containerskibe sejlende i et år.

En pointe som ifølge Hydrogen Valley-direktøren understreger nødvendigheden af store ambitioner i udbygningen af et grønt elnet.

Hydrogen Valley 

  • Hydrogen Valley er partner i et af Europas største anlæg til produktion af brint, som ligeledes er placeret i Hobro. Under navnet Hy Balance skal anlægget vise, hvordan brint kan lagre energi og flytte den over i transportsektoren. Projektet skal validere dynamisk PEM-elektrolyse (Proton Exchange Membrane) og demonstrere dette på megawatt-niveau (1,2 MW) i et egentligt industrimiljø, hvor man producerer omkring 500 kg brint om dagen.

  • Anlægget skal desuden demonstrere de mange anvendelsesmuligheder, der ligger inden for Power-to-brint teknologier – herunder hvordan brint produceret på basis af vedvarende energikilder, kan afsættes på højværdimarkeder som industri og transport. Endelig vil projektet bidrage til at afdække mulige forretningsmodeller.

Power-to-X

  • Power-to-X eller PtX, som det typisk forkortes, er en indirekte elektrificering, hvor vedvarende energi fra vindmøller, sol og vandkraftværker konverteres til brændstoffer, der kan erstatte fossile brændsler.

  • Der kan ydermere indgå opsamling af CO2 fra visse virksomheders produktion, f.eks. Aalborg Portland, hvorfra det opsamlede kulstof så kan anvendes til produktion af mere avancerede PtX-produkter med kulbrinter, der f.eks. ville kunne være et alternativ til flybrændstof.

  • I PtX indgår også afbalancering af elnettet, så overskudsproduceret strøm fra vindmøller i perioder med megen blæst via elektrolyse omdannes til brint, der så kan lagres i undergrunden. Brint er kernekomponenten i produktionen af E-fuels, altså syntetiske flydende brændstoffer, der potentielt kan erstatte fossile brændstoffer.

  • Effekten heraf ventes også at have en positiv indvirkningen på rentabiliteten på længere sigt for dem, der investerer i vindmøller og solceller, da det giver et mere stabilt el-marked.
Mere om: Hydrogen Valley
Hold dig opdateret med Energy Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Energinet trækker gasledning under Lillebælt

Nye energiprojekter på vej

Kampen mellem underleverandører er i gang

Kamstrup vil lægge flere ordrer tæt på Danmark. Det kan give muligheder for danske underleverandører.

VisBlues batterianlæg havde premiere i golfklub

1

Ganger med 3,5: Greentech-virksomhed får debut på pyrolyseanlæg i storskala

Energy Supply udkommer også i sommerferien

Nyhedsbrev

12.608 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Forskere betegner energiøer uden statsstøtte som ønsketænkning

Politikerne vil opføre to energiøer helt uden statsstøtte, men det er urealistisk, mener forskere.

Online Avis Arkiv

Slut, prut, finale: Energinet har lagt sidste hånd på 400 kV-linjen til Tyskland

Brand i solceller på taget af skole

Mindst fem virksomheder kan behandle københavnsk bioaffald

En stribe danske virksomheder melder sig klar til at modtage og behandle bioaffald fra Københavns Kommune. Kommunerne må begynde se ud over egen næsetip, siger DI.

Redaktøren anbefaler: Energiaktiviteter for hele familien

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Solar dropper oliefyr og gaskedler

Nu går planlægningen af Hesselø Havmøllepark i gang

Tvis poster 228 millioner i nye anlæg

Hentet hos Combigas: Ribe Biogas har fundet sin nye direktør

1

Elektrolyse-direktør vil firdoble medarbejderstaben

Udlandet har fået smag for Nissen Energys energianlæg

3

Grøn plan for bioaffald annulleret: ARC dropper forbehandlingsanlæg i Solrød

2

Kritik af dansk vindmølleprojekt til en milliard i Afrika

1

Video & Billedserier
Fra PtX-idé til virkelighed: Danmarks første eMethanolanlæg producerer flydende el

Velkommens investor tager afstand fra ethvert brud på loven

Nrgi i superligaen: Indgår aftale med AGF

Nærvarmeværket fra Djursland rykker ud: Nu kan andre selskaber få gavn af trådløs fjernvarme

Ny vidensbank om biogas ser dagens lys

Kinesisk ordre til Vestas

Endnu en tysk ordre til Vestas

Vestas-møller til japansk jordskælvs-region

Vandselskaber vil samarbejde om grundvandsbeskyttelse

Vestas fortsætter ordre-opturen i Vietnam

Tysk ordre til Vestas

Nye energiprojekter på vej

Vestas vinder stor repowering-ordre

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Ny vietnamesisk ordre til Vestas

Procon Wind Energy åbner datterselskab i USA

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Roxtec Transit Designer™ er et unikt designværktøj

ISO 14001 Inspirationsseminar

Den grønne dagsorden er også FRECONs hovedpine...

Pettinaroli 51KE kuglehane med nikkel- og blyfri overflade

Nye og Brugte kranløsninger sælges af stålspecialisten

God sommer

Anna bygger outlet-butik til designmøbler

Undgå disse 5 fejl ved elektrosvejsning

CASE CX300D Gravemaskine

Centralstøvsugeranlæg til produktionshal til frøproduktion

Magnetisk filtrering er effektivt til flere områder

God sommer fra Building Green

Hvad er Dyneema®?

Hvorfor er der en blå label på dit løfteudstyr?

Ny pneumatisk drejeaktuator til hygiejniske applikationer

Safeguards: Undgå varmvalset fra Tyrkiet, køb EU-stål

AEA ønsker en rigtig god sommer

Apollo Klimaanlæg uden udedel - SPAR 20%

Spidex kobling

Udlært fra EL:CON Slagelse og på vej mod nye mål

Løfteposer og værktøjsholdere hos Carl Stahl A/S

Lemvigh-Müller kåret som Eliteleverandør for andet år i træk

Kom helt tæt på kvinden bag vores isoleringskapper ... ↓

Kransen vajer smukt over byggeriet

Punkt- og støvsugning fra posepakkemaskine hos Wewers Mørtel

Send til en kollega

0.125