23948sdkhjf

Ærø får Danmarks første fjernvarmeanlæg med ORC-baseret elproduktion

I Marstal bygges lige nu et biomasseanlæg med oliekredsløb, der både kan producere varme og el. Modellen ventes benyttet i alt 20 steder.
Marstal Fjernvarme A.m.b.a. er lige nu ved at opføre et anlæg, der kombinerer hele fire forskellige energiproducerende enheder – verdens næststørste solfangeranlæg, en flislinje, en elproducerende enhed samt en varmepumpe.

Projektet, der totalt beløber sig til 110-120 mio. kr., er støttet under EU’s 7. rammeprogram med 45 mio. Anlægget indgår i EU-projektet Sunstore 4, der skal demonstrere et innovativt, kosteffektivt, vedvarende og fornybart energisystem i stor skala.

Ifølge driftsleder Leo Holm, der også er viceborgmester i Ærø Kommune, er værkets ambition at sikre forbrugerne billigere og mere miljøvenlig energi.

- Vores nuværende varmeproduktion er baseret på 30 % solenergi og 70 % bioolie, mens fordelingen med det nye anlæg bliver 55 % fra solenergi, 40 % fra flis, 4 % fra varmepumpen og 1 % fra bioolie. Idéen er, at vi på sigt kan benytte lokal ’energipil’ her fra Ærø. Dermed undgås forurenende transport til øen, samtidig med at vi kan skabe lokale arbejdspladser og give vores forbrugere lavere varmepriser.

Forventer millionindtjening på elsalg
Den største nyskabelse er, at flislinjens biokedel er integreret med et anlæg til elproduktion efter ORC-princippet (Organic Rankine Cycle), der er det første af sin slags i Danmark.

Således bliver en del af den indfyrede effekt til elektricitet, og værket vil ud over varmeproduktionen på 3,4 MW levere 0,75 MW el, som man forventer at kunne sælge med en årlig gevinst på 1.650.000 kr.

Systemet er sammen med flislinjen leveret af aarhusianske Euro Therm, som også er ansvarlig for idriftsætning og indkøring af det samlede anlæg.

- Trapperisten og kedlen er designet med udgangspunkt i CFD-simuleringer med henblik på at optimere forbrænding og fysisk udformning, forklarer Michael Jørgensen, teknisk chef hos Euro Therm.

I fliskedlen benyttes i stedet for vand recirkulerende termisk olie, der opvarmes til ca. 310 grader og ledes videre til ORC-enheden. Her varmeveksles den termiske olie med en silikoneolie, der derved fordamper. Dampen går herfra over i en turbine, som driver generatoren, og videre gennem en kondenseringsenhed, hvorved silikoneolien atter bringes på flydende form. Processen foregår i et lukket kredsløb og gentages, så længe elproduktionen står på.

Nedkølingen i kondenseringsenheden sker med vand, som derved opvarmes til forbrugeren. Er ORC-enheden ikke aktiv, bruges den termiske olie til direkte at opvarme vand til forbrugerne.

Stort potentiale for ORC i ind- og udland
Hos Euro Therm har adm. direktør Jan Depenau store forventninger til de kommende års afsætning af fjernvarmeanlæg med integreret ORC-enhed.

- Salgspotentialet er stort i vores nabolande, fx i Tyskland, hvor værkerne kan sælge bæredygtig el til særlig høje priser. Herhjemme er en af de oplagte målgrupper barmarksværker i landområder, som lovmæssigt også skal producere el. Samtidig vil vi byde ind på de 20 lignende anlæg, der ventes etableret andetsteds i EU, herunder to steder i Danmark.

Selvom sol- og vindenergi i højere grad inddrages i fjernvarmeproduktionen, regner direktøren ikke med, at biobrændselsanlæggenes dominerende rolle vil ændre sig voldsomt foreløbig.

- Biobrændsel er CO2-neutralt, og det er nødvendigt med en stabil forsyningskilde, der er uafhængig af vejret, slutter han.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095