23948sdkhjf

Elektrificering af Danmark: Fjernvarme og sæsonlagre bliver rygraden i fremtidigt energisystem

Der skal udbygges med vindmøller, flere kabler til udlandet og så skal fjernvarmen udbygges. Det er nogle af anbefalingerne i en ny rapport om elektrificering i Danmark.

EA Energianalyse har for Energifonden skrevet et såkaldt roadmap for elektrificering i Danmark.

Rapporten beskriver blandt andet, hvordan øgede investeringer i fjernvarme og sæsonlagre i fjernvarmen sammen med en udbygning af vind og kabler til udlandet kan blive rygraden i vores fremtidige energisystem baseret på vedvarende energi.

Hos fjernvarmeselskabernes tænketank, Grøn Energi, tages der godt imod store dele af rapporten:

- Rapporten rummer mange gode forslag til initiativer, der kan sikre målet om 70 procent CO2-reduktion. Arbejdet har taget udgangspunkt i, at elektrificering er midlet til at nå derhen. Det er langt hen ad vejen også en fornuftig strategi, om end vi i fjernvarmesektoren også er bekymrede for at gøre os for afhængige af el, når vi kigger på elprisudviklingen, forsyningssikkerhed og om strømmen reelt bliver CO2-neutral, siger Jesper Koch, der fortsætter:

- Krav og påbud der tvinger fjernvarmen ind i elafhængighed vil forsinke investeringer i grøn omstilling. Allerede i dag oplever vi visse steder både tekniske og økonomiske udfordringer med tilslutning til elnettet. Men der er ingen tvivl om, at vi også med øget elektrificering har gode muligheder for et grønt og bæredygtigt energisystem.

Rapporten beskriver, hvordan fjernvarmeproduktionen de kommende år vil ændre karakter til i fremtiden at bestå af meget mere varme fra varmepumper og overskudsvarme. Efter både 2030 og 2050 vil også overskudsvarme fra PtX-produktion blive aktuel.

- Fjernvarmen har den særlige kvalitet, at den kan bruges til at lagre energien fra den fluktuerende elproduktion fra vind og sol. Dermed kan vi bruge strømmen, når priserne er lave, og undlade at bruge den når priserne er høje. På den måde udjævnes presset i kabler og ledninger, samtidig med vi højner værdien af el, siger Jesper Koch.

Intet behov for lavere elvarmeafgift
Yderligere reduktioner af elvarmeafgiften er et af de forslag, der skal sikre øget elektrificering. Det er der ikke grund til, lyder det fra fjernvarmens tænketank, da det vil øge udbygningen af klimaineffektive løsninger.

- En yderligere reduktion af elvarmeafgiften er ikke nødvendigvis det bedste forslag til mere el i fjernvarmen. En lavere afgift vil generelt føre til flere klimaineffektive løsninger i vores hjem. Eksempelvis vil det ikke fordre energibesparelser som isolering af vores boliger, mens vi vil få flere elradiatorer eller flere billige, klimaineffektive individuelle varmepumpeanlæg i boligerne, pointerer Jesper Koch og advarer:

- Klimaineffektive teknologier kan risikere at udkonkurrere mere effektive teknologier som fjernvarme. Der findes langt klogere løsninger, der både vil fremme elektrificering, energieffektiv adfærd, samt langt mere udnyttelse af industriel overskudsvarme, geotermi og lignende effektive teknologier og samarbejder med industrien, siger Jesper Koch.

Rapporten er udarbejdet af EA Energianalyse for Energifonden, en almennyttig fond der er et udspring af en politisk aftale (ELFOR-aftalen) fra 2004

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078