23948sdkhjf

Danva efter pesticid-fund: Få styr på det

Miljøstyrelsen har netop offentliggjort de første delresultater af det flerårige projekt med at undersøge det danske grundvand for miljøfremmede stoffer.

Det viser sig at der i seks boringer er fundet samlet 10 pesticider og nedbrydningsprodukter i for høje koncentrationer. At er fundet stoffet amitrol, som er hormonforstyrrende samt rester fra tre sprøjtemidler, der aldrig har været lovlige i Danmark.

Læs mere her: Efter massescreening: Ulovlige sprøjterester fundet i grundvandet

I 80 procent af boringerne er der dog ikke fundet rester fra pesticider og andre stoffer. I langt de fleste af de resterende 53 boringer er resterne af pesticider i så lave koncentrationer, at de holder sig under kravværdien.

Direktør for Danva, Carl-Emil Larsen er relativ lettet over resultatet.

- Jeg kan konstatere, at der er begrænset nye fund i grundvandet af pesticidrester. Det giver en umiddelbar lettelse. Men, når det er sagt, så har nu behov for en nærmere analyse af fundene og opfølgende analyser i drikkevandsboringer, før vi med sikkerhed kan udtale os om konsekvenserne, siger Carl-Emil Larsen og tilføjer:

- Desuden skal vandselskaberne i mange år frem forholde sig til udfordringen med de mange forekomster af f.eks. DPC og DMS, som allerede er konstateret. Det er en stor opgave for vandselskaberne at skærme danskerne mod stoffer i grundvandet, så de ikke overstiger kravet til, hvad der må være i det drikkevand, som vandværkerne sender ud i hanerne.

Få styr på det
I forhold til resultaterne af massescreeningen er Carl-Emil Larsen alarmeret over, at myndighederne har fundet rester af pesticider, som aldrig har været godkendt i Danmark og dermed er blevet anvendt ulovligt.

- Jeg håber, myndighederne får styr på den her sag med de ulovlige pesticider, for vi kan ikke leve med, der er nogle, som er så fuldstændig ligeglade med hensynet til danskernes drikkevand, at de forurener det, siger Carl-Emil Larsen.

Massescreeningprogrammet, som løber de næste fire år, har til formål én gang for alle at analysere grundvandet for alle pesticider, der kunne tænkes at være udvasket.

Årsagen er, at myndighederne de seneste år er blevet overrasket over fund, som man ikke regnede med ville være i grundvandet, og som man derfor ikke tidligere analyserede for. Nogle stoffer blev fundet ved en tilfældighed, det er den virkelighed, man nu gør op med.

- Vi håber på, at vi med den store indsats får det fulde overblik over hvilke stoffer, der i er grundvandet, så myndighederne og vandselskaberne sammen kan være med til at sikre danskernes drikkevand og dermed den høje tillid til drikkevandet. Det ene mål er at få overblik over de stoffer, som allerede er i grundvandet, og samtidig som det andet mål at forhindre nye stoffer i at blive udvasket. Det sidste sker ved at beskytte de arealer, hvor grundvandet dannes og indvindes, siger Carl-Emil Larsen.

Måles for mangt og meget
Myndighederne regner med, at der de fire år, screeningsperioden løber, skal måles for et meget stort antal forskellige rester af pesticider.

Når man på nuværende tidspunkt lægger de stoffer, som man indtil i dag har analyseret for i grundvandet oven i den netop overståede screeningspakke, så er man nu næsten halvejs gennem målingen for de miljøfremmede stoffer.

Massescreeningen omfatter 415 stoffer i 248 grundvandsboringer og 15 drikkevandsboringer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.159