23948sdkhjf

Milliardprojekt i gang igen efter måneders pause

Energinet sætter nu gang i anlægsarbejdet på de sidste strækninger af gasrørledningen Baltic Pipe i Østjylland og på Vestfyn, efter at Miljøstyrelsen har givet en ny miljøtilladelse til projektet.

Det oplyser Energinet i en pressemeddelelse. 

Arbejdet på de to strækninger startede i forsommeren sidste år, men blev sat på pause i maj 2021, da Miljø-og Fødevareklagenævnet underkendte Miljøstyrelsens oprindelige tilladelse, der blev udstedt i 2019, knap to år før nævnets afgørelse.

– Vi har virkelig travlt med at indhente de tabte måneder, så vi kan nå i mål med projektet. Vi har aftalt med vores entreprenører, at de sætter flere maskiner og folk af til opgaven, så vi kan sætte tempoet i vejret og blive færdige hurtigst muligt. Det er vigtigt for projektet og selvfølgelig også for de lodsejere, som forståeligt nok ser frem til, at vi bliver færdige, så de kan få deres jord tilbage, siger Søren Juul Larsen, hovedprojektleder for Baltic Pipe i Energinet, i pressemeddelelsen.

Markant prishop

Energinet reviderede i efteråret 2021 budgettet på den danske del af Baltic Pipe-projektet med en stigning på knap en mia. kr. Det sendte den samlede pris mod 8,2 mia. kr.

Den største post i ændringen var på 600 mio. kr. og skyldtes det delvise stop af anlægsarbejdet, efter Miljø- og Fødevareklagenævnet i slutningen af maj 2021 underkendte Miljøstyrelsen tilladelse til projektet.

Samtidig medførte designændringer på den komplicerede ilandføring fra Nordsøen og integration på den eksisterende Nybro terminal flere omkostninger.

Stor efterspørgsel efter entreprenørydelser var også med til at drive den samlede pris på projektet op.

Arbejdet på de 40 km af rørledningen i Østjylland fra Egtved syd om Kolding til Lillebælt og de 38 km på Vestfyn fra Middelfart til Brylle ved Tommerup går i gang med det samme.

Også arbejdet på det 50 kV elkabel, der skal forsyne den kommende kompressorstation i Everdrup på Sydsjælland, kan genoptages. Den nye miljøtilladelse stiller en række ekstra krav til anlægsarbejdet, så der tages ekstra hensyn til beskyttede dyrearter.

To datoer for idriftsættelse 

Forsinkelsen på grund af miljøtilladelsen betyder, at Baltic Pipe nu arbejder med to datoer for idriftsættelse af gasrørledningen. 

Energinet planlægger at sætte Baltic Pipe i drift med delvis kapacitet fra den 1. oktober 2022, ved at benytte dele af det eksisterende gasnet som midlertidig erstatning for de dele, der ikke vil være færdige på det tidspunkt. 

Den 1. januar 2023 forventes hele projektet i drift med fuld kapacitet på op til 10 mia. kubikmeter gas om året.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125