23948sdkhjf

Forening: Varmeproduktion lægger pres på gamle træer

Efterspørgslen efter træflis er støt stigende i Danmark.

Det går særligt ud over træerne på de danske jord- og stendiger, skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

- Vegetationen, der vokser oven på digerne, er lovløs. Tidligere har lovløsheden ikke været et problem, fordi træer, buske og krat fik lov til at blive stående. Desværre er efterspørgslen på fast biomasse stigende, og derfor bliver flere og flere træer nu fældet og puttet i flismaskinen for at ende deres dage i energiforsyningen, siger Jan Pedersen, rådgiver i naturklagersager og råstofplaner.

Blandt de træer, der fjernes, er stynede popler, der kan være over 200 år gamle, fordi de er plantet helt tilbage i den tid, hvor diget blev etableret.

- Når først træerne er fældet, har vi derfor både mistet gammel kulturarv og levesteder for dyr og planter, skriver foreningen i meddelelsen.

Biodiversiteten trues på digerne
Planter, dyr og insekter trives på digerne rundt om i Danmark, men når bevoksningen fældes, bliver levesteder ødelagt, og det skader biodiversiteten.

- En ny opgørelse viser, at dobbelt så mange arter siden 2010 er truede og sårbare. Vegetationen på de danske diger er hjem for flere truede arter såsom bredøret flagermus, agerhøne og sanglærken. Derfor er det en rigtig sørgelig udvikling, at beplantningen på digerne oftere og oftere bliver fjernet, siger Jan Pedersen.

Danmarks Naturfredningsforening mener, at bevoksningen på digerne skal beskyttes på lige fod med digerne, som i dag er beskyttet under Museumsloven.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143