23948sdkhjf

Efter kritik: Vattenfall fordobler afstand til vesterhavsmøller

Ni kilometer ude og på en snorlige række. Det bliver måske fremtiden for Vattenfalls 20 kystnære Vesterhav Syd og Nord møller, som energigiganten vil sætte op på en strækning ud for Hvide Sande og Søndervig.

Dermed har Vattenfall lyttet til kritikken fra områdets beboere og fordoblet afstanden fra kysten i forhold til første udkast.

Det fremgår af det nye designforslag, som Vattenfall lagde frem tirsdag. Se forslaget her og her.

- De nye designudkast for Vesterhav Syd og Nord bekræfter, at vi har lyttet til lokale ønsker og investerer i at flytte møllerne så langt væk fra kysten som muligt, siger Jacob Nørgaard Andersen, Vattenfalls direktør i Danmark i en pressemeddelelse.

Det hovedsageligt den nordligste del af parken, der flyttes længere væk fra kysten, da den sydligste del allerede stod så langt fra kysten som muligt, lyder det fra Vattenfall.

Høring til sommer
Den endelige placering mangler dog stadig at falde på plads, fortæller direktøren.

- De to designs skal betragtes som Vattenfalls nuværende bud på møllernes placering. Selve miljøvurderingen vil være færdig til sommer, hvorefter Energistyrelsen vil bede offentligheden om inputs til den, siger han.

Den offentlig høring i forbindelse med den supplerende miljøvurdering vil blive afholdt i sommeren 2020. 

Ændringen fra det oprindelige design vil koste et trecifret millionbeløb, oplyser Jacob Nørgaard Andersen.

Møller på række
Etableringen af Vesterhav Syd & Nord er besluttet af Folketinget, og de to områder, som ligger mellem fire og ti kilometer fra kysten, blev udpeget af den danske stat i 2012.  

- Vi har undersøgt forskellige forhold i området og fundet en løsning, som maksimerer afstande til kysten og er i et let opfatteligt mønster samtidigt med, vi fastholder en høj produktion af fossilfri energi. Det kræver blandt andet, at møllerne placeres i én række, ellers kommer møllerne tættere på kysten og skygger for hinanden, siger Jacob Nørgaard Andersen. 

De to havmølleparker vil øge den danske elproduktion fra vind med cirka ti procent - nok til at dække det årlige elforbrug i 380.000 danske husstande.

Om Vesterhav Syd og Nord

  • 350 MW produktionskapacitet fordelt på henholdsvis 20 og 21 styk 8,4 MW møller.
  • Produktionen kan dække det årlige elforbrug i ca. 380.000 danske husstande.
  • De to havmølleparker vil øge den dansk elproduktion fra vindmøller med cirka 10 procent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113