23948sdkhjf

Medie: Talfinte fordoblede antallet, der slipper for udsigt til elmaster

En storstilet redningsplan, der skulle afmontere kritikken af en 170 km lang højspændingslinje gennem Vestjylland, bliver nu kritiseret for at være manipulation og kreativ bogføring, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Efter massive borgerprotester lovede daværende energiminister Lars Christian Lilleholt (V) i december sidste år at nedgrave alle nuværende 150 kilovolt-ledninger i de kommuner, hvor den nye 400 kilovolt-forbindelse skal hænge på master.

- Flere tusinde danskere slipper for udsigt til højspændingsmaster og luftledninger, lød det fra ministeriet, som tog udgangspunkt i, at 8.000 boliger i dag ligger inden for 500 meter af de eksisterende master, mens blot 900 boliger vil ligge inden for 500 meter af de kommende master.

Men det er manipulation at bruge 500 meter som afstandsmål, lyder kritikken i dag.

For i sager om højspændingsledninger opereres normalt med en grænse på 280 meter. Det er skillelinjen, der afgør, om man kan få erstatning, når der anlægges nye forbindelser tæt på boliger.

Ca. 3.000 boliger ligger i dag inden for 280 meter fra en 150 kilovolt-ledning i de seks berørte kommuner. Effekten af ministerens plan kom altså til at fremstå mere end dobbelt så stor med 500 meter-grænsen.

EU-parlamentariker Søren Gade (V) mener, at der er tale om »kreativ bogføring«.

- Det er usympatisk, for det er borgere, man generer. Det kan man ikke gøre kønt ved at manipulere med tallene, siger han.

Peter Munk Christiansen, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, konstaterer, at ministeriet har ageret 'kreativt'.

DF-energiordfører Morten Messerschmidt kalder planen for et 'hold kæft-bolsje' og efterlyser en forklaring.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet svarer, at grænsen blev sat ved 500 meter for også at tælle de naboer med, der 'kan have udsigt til' luftledninger, selv om de ikke nødvendigvis er berettigede til erstatning.

Lizette Tornby bor i Esbjerg og har ca. 400 meter fra sin bolig til en 150 kilovolt-forbindelse. Hun er altså en af dem, der angiveligt slipper for udsigten til ledningerne.

- Hvor er de henne? Jeg ved ikke engang, hvor de er, siger hun.

Lars Christian Lilleholt henviser til ministeriet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094