23948sdkhjf

Næstved Fjernvarme tester: Affaldsglas kan hjælpe med at holde varmen

Et projekt i Næstved tester en ny slags isolering af fjernvarmerør, som kan spare energi og give lavere varmeregninger.

Når brugte rødbedekrukker og ølflasker er tømt og smeltes om til ny glasemballage, bliver der noget til overs.

Det overskydende og ellers ubrugelige materiale er den vigtigste ingrediens i det stenagtige affaldsglasprodukt Durapor, som Næstved Fjernvarme i øjeblikket tester de isolerende egenskaber af.

- Al teori tilsiger, at det her burde isolere langt bedre end det stabilgrus, som vi bruger nu, siger Jens Andersen, der er direktør i Næstved Fjernvarme til DR Sjælland.

De tests, der har kørt indtil videre, har også vist, at temperaturen omkring røret er bedre, når man bruger glasstenene.

Her bliver varmen nemlig inde i fjernvarmerøret, hvor den førhen sivede ud igennem stabilgruset, forklarer Jens Andersen.

Skåner pengepungen
Ifølge Jens Andersen er der i Næstved et ledningstab på omkring 18 procent. Det vil sige, at 18 procent af varmen, der løber igennem fjernvarmerørene, bliver afgivet til jorden omkring røret. Med andre ord løber den varme ud i sandet i stedet for at varme borgeren.

Det er et problem, der kan være stor gevinst i at få løst for både borger og udbyder, fortæller Jens Andersen.

- Hvis vi kan sænke ledningstabet til bare ti procent, kan vi spare rigtig mange millioner om året. Vi kan lave tingene billigere, og vi kan sætte varmeprisen ned.

Næstved Fjernvarme forsyner omkring 5.000 husstande i Næstved by med varme. Sammen med glasstensproducenten Dansk Celleglas har de lavet beregninger, der viser, at hver husstand kan ende med årligt at spare omkring 800 kroner - hvis altså affaldsglasproduktet lever op til alle de kvalitetskrav, som man tester for.

Men det er ikke kun økonomien, der vil nyde godt af at skifte stabilgrus ud med glassten.

- Vi slipper for at grave grus ud af jorden, vi reducerer kørsel med tunge lastbiler og varmetabet i varmeværket. Der er en masse små poster, som får et lille nøk nedad. Det giver i det store hele en fornuftig CO2-besparelse, siger Henrik Dalsø, teknisk direktør ved Dansk Celleglas til DR Sjælland.

Skal kunne holde i 50 år
Næstved Fjernvarmes test løber indtil februar 2020. Selvom glasstenene indtil videre har leveret lovende resultater, er der stadig en række kvalitetstests forude, som skal opfyldes, før materialet kan blive godkendt. Blandt andet skal man sikre sig, at det ikke vil få jordoverfladen over rørene til at synke.

Fjernvarmens ledningsnet løber nemlig under veje, som ikke skal ødelægges af, at en ledning trækker jorden nedad.

- Det er de faktorer, vi sidder og kigger på nu sammen med rørleverandører og entreprenører, der udfører arbejdet. Det er ret dyrt at lave de her ting, så vi skal være sikre på, at det også holder i morgen og i overmorgen. Det skal kunne holde i mindst 50 år, siger Jens Andersen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094