23948sdkhjf

Udvikling af bølgekraft er ikke nogen enkeltstart

- Bølgeenergi er en nødvendig del af den samlede energiløsning.

Sammentænkning af offshore vind og bølgeenergi kan gøre begge dele billigere, hvis vindkraft og bølgekraft kan deles om omkostningstunge offshore-installationer såsom platforme, transformere og el-transmissionskablerne til land.

Det kræver dog en endelige kommerciel løsning – og der er vi ikke – endnu.

Partnerskabet for bølgekrafts målsætning er at koordinere og sikre sammenhænge og videndeling mellem samtlige aktører inden for dansk bølgekraft og energisektoren generelt.

At løse den opgave kræver en fleksibel og tålmodig arbejdsform. Det er som at styre en sæk lopper, der hopper i alle retninger. Utroligt spændende, fordi det er nyt teknologiområde, men også fordi der endnu ikke findes en endelig kommerciel teknologi. Der er flere forskellige muligheder, og hver bølgekraftudvikler mener, at hans/hendes løsning er den bedste.

Det er naturligvis en stor udfordring at samarbejde i et partnerskab, når man samtidig er konkurrenter. I starten (for cirka 10 år siden, red.) kunne der opstå ophedede diskussioner – og endda tilfælde, hvor den ene udvikler lagde sag mod den anden for at benytte den andens ideer.

Med 11 udviklere og to vidensinstitutioner er det dog lykkedes sektoren at holde skruen i vandet og gennemsnitligt have et eller to bølgekraftprojekter i vandet over en periode på næsten 20 år.

I Partnerskabet er der stor åbenhed og tillid, og det har udviklet sig til et forum, hvor fordele og ulemper ved de forskellige koncepter diskuteres, hvilket alle kan lære noget af og derved fremskynde den teknologiske udvikling.

Det kan sammenlignes med et cykelhold, der holder sammen på det lange stræk – og først når målet er i sigte, sættes spurten ind.

Denne tilgang kan virke ”vattet” men er nødvendig, fordi hver udvikler netop ser sin teknologi som en vinderteknologi, og fordi hver udvikler i partnerskabet har unikke talenter, som bidrager til den fælles fremgang. Det er dog langt fra sikkert, at alle når i mål.

Dette tætte samarbejde ses ikke i andre lande, der udvikler bølgekraft, og det har utvivlsomt givet den danske bølgekraftudvikling et stort forspring.

Det er en balance – som Partnerskabet har tillært sig.

Udfordringen er nu at præsentere resultaterne så politikere og den finansielle sektor kan forstå, at der, i modsætningen til vind, hvor den danskudviklede vindmølleteknologi stort set er enerådende, er flere lovende bølgekraftteknologier.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094