23948sdkhjf

En hund efter forurening

Specialtrænede hundesnuder kan hjælpe landets regioner og kommuner med at opspore forurening

Trods sine bare seks år har Louie allerede flere års erhvervserfaring og et brancheskift i rygsækken.

Den gule labrador startede karrieren som bombehund, men i dag har Louie sadlet om og lader i stedet sin fintfølende snude komme miljøet til gode i sit job som Danmarks første forureningshund.

80.000 kvadratmeter problem
I sommer stod Region Midtjylland over for et problem.

Nord for Århus gemmer et 80.000 kvadratmeter stort område på resterne af en gammel losseplads, hvor der i 1960’erne blev dumpet industriaffald. I området er målt forurening med klorerede opløsningsmidler, der på længere sigt kan true værdifuldt grundvand i området, hvorfra en stor del af Århus forsynes med rent drikkevand.

Regionen havde derfor brug for at rydde op i det gemte industriaffald. Det skulle bare lige findes først.

En forurenet nål i en høstak
- Opløsningsmidlerne kan sagtens være på et meget, meget lille område og alligevel afstedkomme en ganske stor grundvandsforurening. Det er formodentlig et meget lille areal, vi leder efter. Vi ved bare ikke hvor, vi skal lede, og det er det, Louie skal hjælpe os med, forklarede miljømedarbejder Halfdan Sckerl fra Region Midtjylland, da hans firbenede kollega blev sendt ud for at snuse markområdet tyndt.

Louie er specielt trænet til at finde klorerede opløsningsmidler.

Hidtil har det krævet boringer og målegrej at finde de forurenede jordstykker, og det er ikke nogen nem opgave. Rammer man ved siden af med boringen, finder man ikke den forurenede jord, men med Louies hjælp kan man nu gå mere målrettet til værks.

- Hvis der er et område, hvor der kommer dampe op fra klorerede opløsningsmidler, så kan Louie finde det og markere på det. Og så kan man målrette, hvor man skal sætte ind med andre undersøgelser, siger Louies hundefører Mette Algreen Nielsen, der har en ph.d. i jordforurening og til daglig også arbejder med miljøsager som civilingeniør hos Orbicon.

Snuder med bred anvendelse
En hund har en lugtesans, der er et par millioner gange bedre end menneskets. Derfor er hunde i årevis blevet brugt til at finde sprængtoffer, narkotika, skimmelsvamp og ligrester, men det var Mette Algreen Nielsen, der først kom på idéen om at bruge de følsomme hundesnuder til også at finde forurening.

For Louie betyder den fintfølende næse, at han kan snuse sig frem til opløsningsmidlerne i så små koncentrationer, at ikke engang det mest avancerede måleudstyr kan følge med. Han er også trænet i at opsnuse, hvor dampe fra de giftige opløsningsmidler trænger ind i bygninger, der ligger oven på forureningskilder.

Når først lækket er fundet, kan man nemlig tætne bygningen, hvor dampene slipper ind, og ved at ventilere under gulvet kan man fjerne sundhedsrisikoen ved at opholde sig i bygningen.

En firbenet praktikant
Tidligere har Louie været på opsporingsarbejde for blandt andre Høje-Taastrup Kommune, Region Sjælland, Region Hovedstaden og Region Syddanmark.

Der er altså rift om Danmarks eneste forureningshund.

Den titel kan Louie dog ikke beholde meget længere. Han har nemlig fået en elev i treårige Kira, der var med på opgave i Region Midtjylland.

- Ved at have to hunde, kan den ene søge, mens den anden holder pause. Det er også motiverende for dem at være to, og vi højner sikkerheden for resultaterne, fordi vi med det samme kan få en dobbeltbestemmelse af de markeringer, hundene laver, fortæller Mette Algreen Nielsen.

Resultatet ses til efteråret
På markerne nord for Århus arbejdede Louie og hans lærling ikke forgæves. Flere steder markerede Louie, at han kunne lugte klorerede opløsningsmidler, og dermed har Halfdan Sckerl og hans hold et godt udgangspunkt for det videre arbejde.

- Hen over efteråret kommer vi til at lave undersøgelser og tage prøver de steder, hvor Louie har markeret. Vi tror og håber på, at snuden har ret og indsnævret søgefeltet for os. Det vil i givet fald spare os for en masse ekstra prøver, forklarer Halfdan Sckerl.

Hvis forureningen bliver bekræftet og lokaliseret, er der måske mulighed for, at den værste forureningskilde kan graves væk, så grundvandet ikke forurenes yderligere og på sigt bliver en trussel for drikkevandsforsyningen i området.

Hvad angår det firbenede makkerpar, så fortæller Mette Algreen Nielsen, at Louie kan forvente sin lærling Kira fuld uddannet ved udgangen af året.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094