23948sdkhjf

Fjernkøling er kommet til Ørestad

I mange byer verden over fører et større behov for aircondition og køling til et højere elforbrug og dermed øget CO2-udledning.

I København har Hofor skabt et kollektivt, miljøvenligt fjernkølingssystem, der er inspireret af det velfungerende fjernvarmesystem.

Køling via rør i undergrunden
Hofor sender køling ud til ejendomme og erhvervsbygninger med et stort kølebehov via et system af rør i jorden. De fleste steder produceres kølingen med hjælp fra havvandet i Københavns Havn, og der er behov for ganske lidt strøm til at pumpe vandet rundt. Fjernkøling kan derfor nedsætte CO2-udledningen gevaldigt i forhold til traditionelle kølesystemer.

Når rørene løber i jorden, så behøver der ikke sidde kølemaskiner på bygningernes husmure eller tage. På den måde slipper kunderne for pladskrævende lokale køleanlæg og kan i stedet udnytte tagarealer til eksempelvis terrasser eller solceller.

- Vi udvider hele tiden fjernkølingsnettet i takt med, at der kommer nye kunder til, og da det er et kollektivt system, kan vi også hele tiden udvikle systemet med de bedste, billigste og mest miljøvenlige teknologier. Med den helt nye fjernkølecentral på Fælleddiget i Ørestad har Hofor i alt fire fjernkølecentraler og to havvandskamre, fortæller Jakob Thanning, fjernkølingschef i Hofor.

Arkitekttegnet bygning med fremtidens teknologi indeni
Den nye fjernkølecentral ligger på hjørnet af Vejlands Allé og Fælleddiget på Amager og er tegnet af Gottlieb Paludan Architects.

Bygningen har intet tag, men en facade, der effektivt lyddæmper kølemaskinerne. Facaden er lavet i bæredygtigt vind- og vejrbestandige lodretstående lameller af accoya-træ, som giver facaderne et raffineret organisk udtryk.

Flere på vej på fjernkøling
Swecos nye hovedkontor er den første bygning i Ørestad, der forsynes med fjernkøling. Hofor har allerede lagt ledninger fra Fælleddiget til Swecos bygning og er i gang med at lægge nye rør til flere dele af Ørestad. Flere ejendomme, som KLP Ejendomme, har nemlig også allerede valgt fjernkøling.

- Vi håber, at endnu flere af Ørestads store ejendomme også vil vælge fjernkøling til gavn for CO2-regnskab og livet i bygningerne, afslutter Jakob Thanning fra Hofor.

Om den nye fjernkølecentral i Ørestad:

  • Den nye fjernkølecentral i Ørestad blev idriftsat ultimo juni 2019 og skal forsyne flere store ejendomme i Ørestad
  • Swecos nye hovedkvarter bliver som den første bygning i Ørestad nu forsynet med miljøvenlig fjernkøling fra den nye fjernkølecentral
  • Fjernkølecentralen kaldes Fælleddiget fjernkølecentral og ligger på hjørnet af Vejlands Allé og Fælleddiget
  • Centralen er opbygget i faser, og fase et er klar nu. Kølekapaciteten er nu 2 MW
  • Kølekapaciteten øges i fase to, som allerede forventes igangsat i 2020.
  • Bygningen er tegnet af Gottlieb Paludan Architects.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.111