En gasbranche i forandring står samlet i arbejdet hen mod grøn omstilling
Den 22. maj bliver der for 12. gang taget hul på to Gastekniske Dage. Konferencen er den største gasbranchebegivenhed herhjemme og har haft vokseværk de senere år. Sidste år lagde flere end 250 gas- og energibranchefolk vejen forbi Gastekniske Dage i Billund. Jeg håber, at vi igen i år bliver mange. Og jeg tør godt love, at det bliver til et energipolitisk aktuelt program, der også i år har stor fokus på den grønne omstilling og gassens nødvendige samspil med andre sektorer, så vi sammen kan sikre et grønt og fleksibelt energisystem.
På Gastekniske Dage bliver der i år præsenteret teknologier og løsninger, der understøtter omstillingen til et grønt energisystem, der bl.a. baserer sig på sol og vind, og som samtidig sikrer et system i balance, hvor den grønne gas tager over, når solen ikke skinner, og der ikke er tilstrækkelig med blæst, til at der kan produceres el, eller når der er så rigeligt med el, at vi ønsker at gemme den.
Øget fokus på hybridvarme
Her er særligt to-tre teknologier interessante. Dels hybridvarmen, hvor forbrugeren får det bedste fra henholdsvis gas- og elsystemet, og hvor den effektive varmepumpe arbejder sammen med det velkendte og stabile gasfyr og sikrer en miljø- og klimavenlig opvarmning. Dels fjernvarmeproduktion på gasfyrede varmepumper, hvor effektiviteten kan blive 1,5-4 gange så høj som i en traditionel kedel. Nogle værker har endda mulighed for drift på både gas og el og kan derved også yde (el)systemsupport.
Og endelig produktion af grøn gas via elektrolyse, hvor billig strøm bliver omdannet til grøn gas, som kan blive gemt i gasnet og lagre De første store gasvarmepumper er allerede i drift i Danmark, mens hybridløsningerne til de mindre, individuelle brugere fortsat er under test og demonstration for at sikre optimal styring af de enkelte systemdele. Elektrolyseanlæggene er stadig under udvikling og demonstration både i Danmark og uden for landets grænser.
Teknologier og løsninger modnes fortsat, og på Gastekniske Dage bliver der givet en status for den aktuelle situation.
Biogassen buldrer afsted
Konferencen bliver holdt som et samarbejde mellem Dansk Gas Forening og Foreningen Biogasbranchen. Og der er naturligvis også fokus på produktion og opgradering/metanisering af biogas og handel med samme.
På biogasområdet går det for alvor stærkt i Danmark. I skrivende stund er omkring 32 opgraderingsanlæg tilsluttet gasnettet, og mindst en håndfuld nye er på vej. Andelen af biometan på nettet lå i slutningen af 2018 på 8,8 %, mens den nyeste prognose viser, at andelen kommer over 10 % i 2019.
Klimarådet har øje for grøn gas til transport
Klimarådet er også repræsenteret på Gastekniske Dage. Det regeringsnedsatte uafhængige ekspertorgan har fokus på gassen og dens nødvendige rolle i den grønne omstilling, og særligt de udfordringer den grønne gas kan løse i transportsektoren. Den grønne gas kan bruges direkte i den tunge transport – løsningerne er der, og de er velafprøvede og virker i lande som Sverige, Tyskland og Italien.
Gang i en række grønne gasinitiativer
Et helt nyt anvendelsesområde er desuden de såkaldte eFuels. Det er en teknologi, der helt kort beskrevet går ud på at bruge brint sammen med CO2 for derefter at omdanne det til metanol, som kan bruges som brændstof til både lastbiler, personbiler og færgefart.
Mange grønne gasinitiativer har altså set dagens lys og allerede sat stærke rødder og er kommercielt tilgængelige, mens andre er godt på vej til det. Og det er tilfredsstilende at opleve, at gassen og gasnettet er under hurtig transformation og bliver grøn, så gassystemet kan udfylde sin vigtige rolle som lager og systemforbinder i den næste, udfordrende fase af den grønne omstilling.
Artiklen er en del af temaet Klumme.