23948sdkhjf

EU-krav betyder nye tekniske krav til små produktionsanlæg

EU-regler får de danske elnetselskaber til at ændre krav for tilslutning af produktionsanlæg til 0,4 kV-nettet pr. 27. april.

For at gøre overgangen til de nye krav håndterbar har mine kolleger og jeg gennem længere tid arbejdet på en løsning for de vigtigste aktører. Den gode nyhed er, at fabrikanter af solcelleinvertere og andre anlæg, der overholder de nye krav, kan nøjes med at afgive en erklæring og dermed blive stående på Dansk Energis positivliste. 

Det, jeg hører på vandrørene, er, at positivlisterne for solcelleinvertere og andre småproducenter er nyttig både for forhandlere/fabrikanter, installatører og elnetselskaber. Listerne mindsker nemlig det papirarbejde, der er forbundet med en nettilslutning.

Derfor har en stribe forhandlere og fabrikanter af især solcelleinvertere, men også husstandsvindmøller og mikro-kraftvarme på op til 50 kW, registreret deres anlæg på positivlisterne.

I den kommende tid skal listerne revideres. På grund af nye EU-regler bliver vi nødt til at justere indholdet, så anlæggene på listerne overholder de nye regler. 

Den skæringsdato, alle aktører skal være opmærksomme på, hedder 27. april 2019. Fra den dag træder der nye tilslutningskrav i kraft, hvis man vil have koblet produktionsanlæg som solceller, husstandsmøller og mikrokraftvarme på elnettet.

Hvis et anlæg ikke er optaget på en af positivlisterne, skal elnetselskaberne behandle det individuelt ved hver tilslutningssag.  

Positivlisterne fortsætter med at eksistere efter overgangen til de nye tekniske krav fra EU. Vi vil gerne gøre overgangen let for de fabrikanter, som har anlæg på de nuværende lister. Hvis deres anlæg overholder de nye tekniske betingelser, skal fabrikanterne bare afgive en erklæring, og så forbliver deres produkt på listen.

Positivlister & kursus

Erklæringen og de tekniske betingelser ligger på Dansk Energis hjemmeside under ’positivlister’

Nogle gange kan det være svært at navigere rundt i nye regler. Dansk Energi inviterer derfor til kursus om de nye regler den 11. juni i Kolding. Deltagerne kommer bl.a. til at høre om de nye tekniske betingelser og Fællesregulativ 2019, der er ved at blive udarbejdet med nye retningslinjer for, hvad autoriserede el-installatører skal oplyse i forhold elnetselskaberne, når der tilsluttes nye anlæg.

Du kan læse mere om kurset på Dansk Energis hjemmeside.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111