23948sdkhjf

Fjernvarme Horsens henter 70.000 MWh overskudsvarme ud af dyrefoder

Overskudsvarmen fra Hamlet Proteins fabrik i Horsens kommer nu byens fjernvarmekunder til gode.

Fjernvarme Horsens og Hamlet Protein har indgået en aftale om at udnytte overskudsvarmen, som allerede fra første år vil være i størrelsesordenen 70.000 MWh.

Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

- Miljømæssigt er der flere gevinster. Det nye anlæg samler store vandmængder op fra den rensede procesluft hos Hamlet Protein. Dette vand kan genanvendes i produktionen, hvilket igen betyder, at virksomheden skal bruge betydeligt mindre vand fra vandværket. Den overskudsvarme, som i dag ikke bliver brugt, kommer samtidig fjernvarmeforbrugerne til gode, og der skal bruges væsentligt mindre energi hos Fjernvarme Horsens til selv at producere varme, siger Søren Munch, der er adm. direktør hos Hamlet Protein.

12 MW anlæg
Aftalen indebærer, at Fjernvarme Horsens i løbet af 2019 opfører et af Danmarks største varmepumpeanlæg ved virksomheden på Saturnvej i det sydlige Horsens.

Anlægget får en maksimal effekt på 12 MW, og Fjernvarme Horsens skal stå for den daglige drift.

Det er der en klar fordel i, siger direktør Christian Niederbockstruck fra Fjernvarme Horsens.

-Vi får lettere ved at styre den daglige drift, så det spiller sammen med vores øvrige produktionsanlæg. Det giver os mulighed for at levere den optimale varmeforsyning til alle vores kunder, og fortsat levere stabil og billig varme, siger han.

Processen
Det nye varmepumpeanlæg rummer en røggasskrubber, der kondenserer vanddampen fra den procesluft, der opstår fra Hamlet Proteins produktion. Ved kondenseringen opfanges en stor del af den varme, der er i procesluften.

Dette kondensat kan Hamlet Protein genanvende i produktionen, men det skal afkøles først. Det sørger Fjernvarme Horsens via en varmeveksler og en varmepumpe, og den afkølede varme sendes ud til fjernvarmekunderne.

Herefter kan Hamlet Protein rense det afkølede kondensat og genanvende vandet som procesvand.

Flere med om bord
Anlægget skal som sagt levere 70.000 MWh timer varme om året - Det svarer til forbruget for ca. 3.300 husstande.

Men det kan snildt blive til endnu flere. I takt med, at fjernvarmenettet i Horsens bliver udbygget i de kommende år, kan der skrues op for mængden, så endnu flere lokale familier får glæde af overskudsvarmen.

Det også udvidelsen af fjernvarmenettet, der gør at projektet over hovedet har gang på jord.

-Netop fordi der kommer flere og flere lokale husstande på fjernvarmen i disse år, hænger hele projektet sammen økonomisk, siger Christian Niederbockstruck.

Lavere udgifter
En forudsætning for at udnytte overskudsvarmen fra Hamlet Protein er også, at de statslige afgifter bliver lavere. Overskudsvarmen stammer primært fra en autotermisk rensningsproces, som sker uden at tilføre ekstra energi, hvorfor afgifterne reduceres.

- Som business case er dette samarbejde mellem et forsyningsselskab og en privat virksomhed et perfekt eksempel på at udnytte ressourcerne optimalt, så både miljøet, virksomheden og den almindelige dansker får glæde af det. Vi glæder os til at komme i gang, og forhåbentlig kan dette projekt inspirere til andre og lignende projekter i fremtiden, siger Søren Munch.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078