23948sdkhjf

Ny afgørelse sætter stopper for elproduktion på Tangeværket

En ny afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet ophæver Gudenaacentralens tilladelse til at indvinde vand til Tangeværkets el-produktion med virkning fra 1. juni 2020.

I 2013 ophævede Folketinget den koncessionslov, der siden 1920 havde udgjort lovgrundlaget for Gudenaacentralens tilladelser til at udnytte Gudenåens vand til el-produktion på Tangeværket. Efterfølgende besluttede Viborg Kommune i 2015 at give Gudenaacentralen en tilladelse til fortsat indvinding af Gudenåens vand helt uden tidsbegrænsning.

Den afgørelse påklagede Danmarks Sportsfiskerforbund til Natur- og miljøklagenævnet, der senere har ændret navn til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Miljø- og Fødevareklagenævnet har nu truffet en afgørelse, der giver forbundet medhold i klagen.

Det skriver Danmarks Sportsfiskerforbund i en pressemeddelelse.

En tikkende bombe
Klagenævnets afgørelse indebærer, at Viborg Kommunes vandindvindingstilladelse ophæves med virkning fra 1. juni 2020, og at sagen hjemvises til Viborg Kommune til fornyet behandling.

- Den her afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet er en kæmpestor sejr i vores mangeårige og fortsatte kamp for at få skabt fri passage i Gudenåen ved Tangeværket og Tange Sø. Den kan meget vel vise sig at blive en tikkende bombe under Tangeværket. Det bliver i al fald meget, meget svært for Viborg Kommune at nå frem til det nødvendige grundlag for at kunne give Gudenaacentralen en ny vandindvindingstilladelse, siger Verner W. Hansen, formand i Danmarks Sportsfiskerforbund i en pressemeddelelse.

I den habitatvurdering, som Viborg Kommune nu skal i gang med, skal kommunen således dokumentere, at det i forhold til Tangeværkets opstemning og vandindvinding ud fra et videnskabeligt synspunkt uden rimelig tvivl kan fastslås, at projektet ikke har skadelige virkninger for de særligt beskyttede Natura 2000 områders bevaringsmålsætninger. Ellers kan der slet ikke gives tilladelse til projektet.

Derudover skal kommunen som nævnt vurdere, om opstemningen og vandindvindingen kan betyde, at der sker forringelser i forhold til miljømålene i vandområdeplanerne eller risiko for, at vandområderne ikke kan opnå god tilstand. 

- I øvrigt sætter Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse samtidig en stopper for det fjernvarmeprojekt, som Gudenaacentralen har arbejdet på at få etableret på Tangeværket med installation af varmevekslere i Tangeværkets turbiner, siger Verner W. Hansen.

Viborg kommune har bolden
Gudenaacentralens bestyrelsesformand Jens-Ove Simonsen forventer, at Viborg Kommune nu får udarbejdet en tilladelse til Tangeværket, så værket kan fortsætte elproduktionen. Det skriver Viborg Stifts Folkeblad.

Lykkedes det ikke at få hentet en tilladelse hjem, vil en dispensation kunne gøre det. Det afgørende er, at Tangeværket får lov til at indvinde den mængde vand, der skal til for at opretholde en rentabel elproduktion.

- Hvis vi skal have en rentabel drift, der gør os i stand til at holde værket og området i stand og desuden gør det muligt for os at investere i anlægget, så er vi afhængige af, at vi kan tage den mængde vand ind, som vi skal bruge. Kan vi ikke det, må vi stoppe driften af Tangeværket, siger Jens-Ove Simonsen.

Klagenævnets afgørelse

Klagenævnet begrunder først og fremmest sin afgørelse med, at Viborg Kommune ikke har foretaget de nødvendige vurderinger af opstemningens og vandindvindingens påvirkning af de særligt beskyttede Natura 2000 områder i Gudenåen opstrøms Tange Sø og i Randers Fjord, – herunder navnlig opstemningens påvirkning på vandrende arter som havlampret, flodlampret og bæklampret, der indgår i udpegningsgrundlaget.

Samtidig anfører klagenævnet, at Viborg Kommune i den forbindelse også skal vurdere, om projektet kan betyde, at mindst et af de kvalitetselementer – eksempelvis fisk – der gælder for miljømålene i vandområdeplanerne, falder et niveau, eller om projektet indebærer risiko for, at der ikke opnås en god tilstand for overfladeområderne.

Og endelig fastslår klagenævnet, at en eventuel ny vandindvindingstilladelse kun kan gives på vilkår om tidsbegrænsning på op til 30 år og med forbehold for, at tilladelsen bortfalder tidligere, såfremt der tages skridt til ændring af faunapassagen ved opstemningsanlægget, og at der på dette tidspunkt skal træffes fornyet afgørelse om tilladelse til indvinding.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113