23948sdkhjf

Nu skal energi testes som Danmarks styrkeposition

DEBAT

Denne artikel er et debatindlæg.

Ordlyd og holdninger er derfor ikke et udtryk for Energy Supplys holdniger og meninger.

Ophavsmand/-kvinde til indlægget fremgår af bylinen.

Energi ér en dansk styrkeposition, og det skal vi fortælle Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, som inden længe udpeger de 10-12 styrkepositioner, som skal være en del af den fremadrettede strategi for erhvervsfremme. Bestyrelsen modtager input til den nye strategi frem til 1. marts, hvorefter de 10-12 styrkepositioner og den endelige strategi meldes ud.

Den danske energiklynge arbejder for, at et effektivt, dataintelligent og integreret energisystem lander højt på listen over danske styrkepositioner. Her kommer vi ikke udenom, at vi også skal kigge mod IKT som en anden dansk styrkeposition. Digitalisering og data er allerede en vigtig del af det danske energisystem, og hvis vi skal nå 100 % VE skal både digitalisering og integration være højt på dagsordenen.

Regeringens Vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi afleverede for nyligt ti anbefalinger til, hvordan vi fastholder den danske styrkeposition på energiområdet, fortsætter den grønne omstilling og skaber et stærkt fundament, som vores virksomheder kan bruge som afsæt i udvikling og eksport af næste generation af grønne løsninger.

Anbefalingerne var inddelt i fire hovedoverskrifter:

  • Forbedret adgang til data.
  • Bedre rammer for test og demonstration i stor skala.
  • Flere startups og mere innovation.
  • Globale markeder og øget eksport.

Vi er meget positive overfor anbefalingerne, som også sætter skarpt fokus på, at vi bør arbejde for bedre adgang til data og bedre anvendelse af forbrugsdata på forsyningsområdet. Herudover anbefales det også, at vi skal skabe bedre rammer for test og demonstration i stor skala. Vi skal lave flere forsøg med nye teknologier på tværs af forsyninger og sektorer, og vi skal sætte yderligere fokus på digital demonstration.

Etableringen af Center Danmark i Gudsø, som forventes påbegyndt i 2019, og som nyder opbakning fra alle landets tekniske universiteter, vil også på flere punkter skabe synergi mellem de nye anbefalinger. Ambitionen er at samle data, simulere og implementere fremtidens energisystem samt etablere et tæt partnerskab mellem forskere og virksomheder for at udvikle og demonstrere fremtidens energiløsninger. Formålet med Center Danmark er at etablere et nationalt digitaliserings hub for dataintelligente og integrerede energisystemer. Vi er allerede gode til sektorkobling og samarbejde på tværs af aktører og brancher, og med bedre udnyttelse af data samt skalerbare og repræsentative testzoner administreret under et nationalt initiativ som Center Danmark kan vi tage de næste vigtige skridt og accelerere den grønne omstilling gennem grøn innovation.

Men tiden løber, og de næste skridt skal tages nu. Der skal etableres flere testzoner, hvor vi tester integrationen af sektorer på tværs af el, gas og varme og kobler til både vand og transport. For at sikre en konstant og stabil forsyning skal vi teste fleksibiliteten og arbejde med en repræsentativ skildring af det integrerede energisystem.

Ambitioner som Center Danmark, som national digitaliseringshub for demonstration af smarte energisystemer, er vigtige for fastholdelsen af vores førerposition, og når vi etablerer testzonerne, skal vi være ambitiøse og sikre de bedst mulige og mest realistiske rammer for test og demonstration. Hvis vi lykkes med det, kan vi sikre de danske virksomheders eksportmuligheder og placering på de globale markeder. Attraktive test- og demonstrationsområder kan styrke os yderligere, og vi står allerede stærkt og mærker interesse fra flere som etablerer sig i Danmark, fordi de ønsker samarbejde med danske virksomheder og organisationer og mulighed for at få testet deres løsninger både i laboratorieskala og i større skala i living labs. Vi kan med fordel gøre yderligere opmærksom på de laboratorier, simulatorer og udviklingsmiljøer som GTS-institutterne allerede stiller til rådighed for dansk erhvervsliv, og som man finder beskrevet på teknologiskinfrastruktur.dk.

Blandt dem, der har fået øjnene op for Danmark, kan vi nævne både kinesiske virksomheder og organisationer, som har bemærket de danske virksomheder og teknologier og i særdeleshed vores energiforskere, som er med helt i front. Der er potentiale for både Danmark og Kina i det samarbejde, og til foråret skaber vi en platform for samarbejdet, når vi afholder en international konference under overskriften Sektorkobling mellem energi og E-mobilitet i fremtidens byer, hvor vi arbejder med sektorkobling fra flere vinkler og understreger Energi og IKT som to danske styrkepositioner. Konferencen bliver afholdt i Danmark for første gang i maj 2019, og i de følgende år afholdes konferencen skiftevis i Kina og Danmark.

Med konferencen slår vi fast, at vi har førertrøjen på, når det gælder om at samles og arbejde på tværs af aktører, organisationer, brancher og nationaliteter. Vi skal udnytte muligheden hver gang, vi kan fremhæve vores styrker på de globale markeder, og vi skal fortsætte med at udvikle de bedste rammer for både danske og internationale forskere og virksomheder. Sammen kan vi løfte den danske energibranche og skabe et fleksibelt, effektivt, dataintelligent og integreret energisystem.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078