23948sdkhjf

Produktionen lukkes ned: Ørsted forlader Svanemølleværket fem år før tid

Danmarks Tekniske Museum ligger i dag i Helsingør. Fra 2023 skulle det gerne være rykket tættere på hovedstaden og ind i Svanemølleværket, hvor der i dag produceres fjernvarme til fjernvarmekunderne hos Hofor og CTR.

Det er udviklingsselskabet By & Havn, som ejer grunden, hvor Svanemølleværket ligger. Det er dog Ørsted, der ejer og driver Svanemølleværket, men i 2023 er det slut.

- Vi overdrager Svanemølleværket til By og Havn og så forpligter de sig til nedtagning og oprydning, fortæller kommunikationsmanager hos Ørsted Carsten Birkeland Kjær.

Når Ørsted forlader Svanemølleværket vil det være fem år før tid.

- Svanemølleværket producerer i dag både varmt vand og damp til fjernvarmenettet. I takt med at dampen i fjernvarmenettet udfases vil Svanemølleværket overvejende ende med kun at producere i spidslastsitutationer, siger Carsten Birkeland Kjær.

Ørsted skulle egentligt have fortsat produktionen frem til 2028, men eftersom efterspørgslen på varme fra værket har ændret sig, bliver det altså i 2023 i stedet.

Ny produktionskapacitet
Danmarks Tekniske Museum vil først kunne flytte til Svanemølleværket efter 2023, hvor Ørsted har forladt værket. I mellemtiden vil der blive etableret ny varmeproduktionskapacitet som erstatning for produktionen på Svanemølleværket.

Opførelsen af et nyt produktionsanlæg er dog ikke noget Ørsted kommer til at beskæftige sig med.

- Vi har aftalt med Hofor og CTR, at de efter 2023 selv skal stå for varmeproduktionen, så det får vi ikke noget med at gøre. Men vi har aftalt, at vi først lukker for Svanemøllen, når det nye anlæg er oppe at køre, siger Carsten Birkeland kjær.

Hvad, der skal opføres, hvornår og af hvem, vides endnu ikke.

- Det er der ikke truffet beslutning om endnu, da vi sammen med Hofor er ved at undersøge mulighederne, skriver CTRs administrerende direktør Kamma Eilschou Holm i en mail til Energy Supply.

Undersøges til bunds
At Ørsted forlader Svanemølleværket er altså sikkert og vist, men det er endnu ikke sikkert og vist, at det bliver Danmarks Tekniske Museum, bygningerne kommer til at huse.

- Svanemølleværket er en ikonisk bygning, som jeg håber kan blive åbnet for offentligheden. Med sin tætte kontakt til byens industrihistorie og beliggenhed tæt på de nye bykvarterer og vandet giver det mulighed for at skabe nyt liv i området. Nu laver vi først en tilbundsgående undersøgelse af mulighederne for at kunne rumme Danmarks Tekniske Museum, og så håber vi, at det kan lade sig gøre, siger administrerende direktør i By & Havn, Anne Skovbro.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125