23948sdkhjf

Studerende udvikler platform til vingeproduktion

En del af løsningen hører dog fremtiden til

Gennem 'Udviklingsprogram for underleverandører i vindmølleindustrien' har seks studerende fra uddannelsen Business Development Engineer (BDE) på Aarhus Universitet over sommeren gennemført et udviklingsprojekt hos underleverandør til vindmølleindustrien stillads- og materieludlejer Brunsgaard i Herning.

Her har de studerende videreudviklet og optimeret en arbejdsplatform til brug ved produktion af forskellige typer af vindmøllevinger.

Hurtigere installation
Brunsgaard havde allerede en arbejdsplatform i sit sortiment, men den kræver forholdsvis mange mandetimer ved opsætning og nedtagning.

Derfor skulle projektgruppen udvikle en helt ny type platform, der er mere fleksibel i sin opbygning og derfor tager væsentligt kortere tid at klargøre og flytte videre til næste opgave, hvor vindmøllevingen ikke nødvendigvis har samme størrelse og krumning som den forrige.

Det stiller krav til arbejdsplatformens udformning og fleksibilitet.

- Det nye stillads har færre elementer end det gamle, og vi har eksempelvis udviklet gulvet således, at det kan justeres fra opgave til opgave, og skubbes ind mod vingen, uden at det skal tilskæres fra gang til gang. Det sparer igen tid og har betydning for effektiviteten og prisen for Brunsgaards samarbejde med vingeproducenten, fortæller Sukanthan Sureshkumar, der er en af de studerende bag projektet.

Idé fra projektet allerede taget i brug
Indtil videre har Brunsgaard hen over sommeren implementeret netop det fleksible gulv på deres arbejdsplatforme, da det kan løse udfordringen med tilskæring af gulvet fra opgave til opgave.

Årsagen til at Brunsgaard ikke har taget hele løsningen i brug er, at den er noget dyrere at fremstille og dermed sælge end den eksisterende – og så hører løsningen faktisk fremtiden til. 

- Nogle af elementerne i den nye løsning kan bruges nu og her, men så længe producenterne ikke er mere standardiserede i deres produktion af vindmøllevinger, så vil den nye løsning ikke være optimal, fortæller Tommy Sandgaard fra Brunsgaard og uddyber:

- Man skal ikke droppe løsningen, som den er. Den dag producenterne går over til plug-and-play-løsninger, når det kommer til vingeproduktionen, des mere vil den nye løsning være bevendt.

Med på at prøve det igen
Projektet hos Brunsgaard viser, hvordan en virksomhed kan få hjælp til at løse en kompliceret udfordring, få analyseret deres kundes behov samt få nye løsningsmuligheder. Samtidig får de studerende realistiske og udfordrende opgaver og får lov at udnytte deres kompetencer i praksis.

House of Energy med base i Aalborg er en af partnerne bag udviklingsprogrammet for underleverandører. 

- Projektet er et rigtigt godt eksempel på, hvordan vi som klynge kan skabe merværdi ved ny innovation, der fører til større konkurrencekraft for en virksomhed. Brunsgaard arbejder globalt og får herved en forbedret position, med det nye produkt, siger Hans A. Pedersen, House of Energy.

Hos Brunsgaard er Tommy Sandgaard tilfreds med samarbejdet med de studerende.

- Vi har fået opgaven løst til fulde, og for os som virksomhed er det spændende og relevant at få nye og innovative øjne på vores produkter. Det har ligeledes været vigtigt for os at prioritere samarbejdet, så de studerende også fik det optimale ud af samarbejdet, og vi er bestemt åbne for et lignende samarbejde i fremtiden, siger han.

Fakta

De studerende har været tilknyttet Brunsgaard i tre måneder før sommerferien

De studerende har gennemført markedsundersøgelser, produktudvikling og innovation - opgaver som matcher deres faglige kompetencer fra uddannelsen.

'Udviklingsprogram for underleverandører i vindmølleindustrien' er et landsdækkende projekt med fokus på at styrke små og mellemstore virksomheders muligheder for at navigere og udvikle sig i en vindindustri i hastig forandring.

Initiativet sigter mod at skabe flere innovative vækstvirksomheder og jobs ved at hjælpe primært små og mellemstore virksomheder, som er leverandører til vindindustrien.

Udviklingsprogrammet henvender sig til alle underleverandører, der arbejder med fremstilling af komponenter, installation eller service af vindmøller.

Projektet er udsprunget af det Nationale Vindprogram og Megavind, og er udbudt af Region Midtjylland og Region Nordjylland. Vindmølleindustrien fungerer som operatør og sekretariat for projektet i tæt samarbejde med den øvrige partnerkreds bestående af Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, DAMRC, Danmarks Tekniske Universitet, House of Energy, Syddansk Universitet og Væksthus Midtjylland.

Kilde: Vindmølleindustrien

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093