23948sdkhjf

Forsyning Helsingør har fundet sine første flis-leverandører

Nu skal køres prøve-losning på Helsingør Havn

Aftalerne er nu på plads og underskrevet med de tre første leverandører af bæredygtigt flis til Helsingør Kraftvarmeværk.

De valgte leverandører er: Naturstyrelsen Nordsjælland, Södra Danmark og HedeDanmark.

Dermed er den nødvendige biomasse sikret den første varmesæson på det fornyede værk, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Opfylder krav til bæredygtig flis
Aftalerne betyder, at kunderne kan se frem til grøn energi basseret på bæredygtigt flis fra skovproduktion i Danmark, Norden og Baltikum. 

I alt skal der bruges ca. 110.000 tons flis på årsbasis.

Alle tre leverandører er veletablerede på flismarkedet og lever op til brancheaftalens krav om bæredygtig flis. Det betyder blandt andet, at der er krav om genplantning, at skoven skal være i vækst, og at biodiversitet og økosystemer skal opretholdes.

Flere transportveje
En stor del af flisen til Helsingør Kraftvarmeværk vil komme fra forskellige nordsjællandske skove og køre af forskellige veje til værket. En del vil blive sejlet ind til Hundested Havn og fragtet derfra i lastbiler. Og så vil en del blive losset af på kajen i Helsingør Havn og kørt de sidste få kilometer til værket på Energivej.  

Transport og logistik er overladt til leverandørerne.

- I Forsyning Helsingør er vi optaget af, om flisen kan leve op til bæredygtighedskravene. Vi har valgt tre leverandører hvilket giver forsyningssikkerhed og sikrer, at vi kan opnå konkurrencedygtige priser og den nødvendige kvalitet i leverancerne. Med valget af de tre leverandører får vi samtidig en større variation i de samlede transportveje, da flisen både ankommer til værket via vejnettet direkte fra skovene og via ruter fra havnene i Hundested og Helsingør, siger bestyrelsesformand  Per Tærsbøl.

Forsøg med brug af Helsingør Havn
Leverandørerne har haft et ønske om at losse flis på havnen i Helsingør. Havnebestyrelsen har derfor givet en prøvetilladelse til losning af flis det kommende vinterhalvår.

Der bliver tale om 3-6 laster, som evalueres efterfølgende.

- Det er afgørende for os, at miljøpåvirkningerne i havnemiljøet bliver minimale. Derfor lægger vi også vægt på, at der er tale om en prøveperiode, og at forsøget skal evalueres. Og så må vi jo derefter se på, hvordan det er gået, siger Per Tærsbøl.

Reducerer CO2-udledningen
Brændselsskiftet fra naturgas til biomasse i Helsingør betyder et fald i CO2-udledningen i fjernvarmeproduktionen på 88 procent. 

- Jeg er glad for, at vi nu har flis-leverancerne på plads. Det betyder, at vi kan give kunderne den grønne fjernvarme, vi har lovet dem, og at CO2-udledningen vil blive reduceret markant. Dermed bidrager Helsingør Kraftvarmeværk med et væsentligt skridt i retningen af at indfri målene i kommunens vision om at blive CO2-neutral i 2050, siger Per Tærsbøl.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078